Priset ”Ung växtkraft i Jämtlands län”

Erik Svensson kammade hem priset Ung Växtkraft i Jämtlands län

Vinnaren Erik Svensson, Eriksgården, driver ekologisk produktion av griskött på den gamla släktgården Eriksgården i Trångsviken.

– En del av det ekologiska är att grisarna har dubbelt så stort utrymme att röra sig på som vid konventionell grisuppfödning. Och de får korn odlat i Trångsviken och spannmålsbaserat, ekologiskt kraftfoder, berättar Erik.

Erik befinner sig just nu mitt i en expansion. Ett nytt stall är klart sedan i höstas med plats för 64 suggor och 800 grisar. Efterfrågan är hög, och den ökar hela tiden – inte minst från offentliga kök och handeln.

– Jag har gjort en stor investering och satsning, men känner mig trygg i att det ligger helt rätt i tiden, konstaterar Erik.

Om priset Ung Växtkraft säger Erik:
– Det känns både överraskande och roligt, det är verkligen jätteroligt att få uppskattning för att man satsar och jobbar hårt!

Juryns motivering lyder:

Eriksgården utanför Trångsviken är en släktgård från 1500-talet och sedan 2010 har Erik Svensson sålt griskött. Ekologisk grisproduktion är ovanligt i Jämtland, och Eriksgården är den ojämförligt största producenten av ekologiskt griskött i länet. Köttet håller mycket hög kvalitet och allt griskött på Undersåkers Charkuterifabrik kommer från Eriksgården och de levererar också sitt griskött till Fäviken Magasinet.

Om priset

Sedan 2011 har länsförsäkringsgruppen i samarbete med LRF Ungdom delat ut ett nationellt pris till en ung entreprenör på landsbygden i Sverige. Årets riksvinnare, Josefin Svensson, med företaget ”Josefins bär”, tog emot priset den 8 mars 2017. Bland de nominerade till rikspriset fanns ett antal unga entreprenörer i Jämtlands län. Bland dessa har en jury utsett Ung Växtkraft i Jämtlands län.

/Länsförsäkringar Jämtland

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an