Astrid Pullar är violinbyggmästare. Foto: Kent Livendahl

Från lärling till mästare i violinbygge

HELGLÄSNING | Violinbyggarmästaren Astrid Pullar föddes i Västerås 1957. Hon växte upp med mestadels klassisk musik. Hon gick i musikklass och var med i en ungdoms-orkester och kyrkokör.

I tonåren spelade hon fiol och blev ombedd av en bekant till familjen som samlade på fioler att provspela dem. Vad tyckte Astrid om dessa fioler?
– Att det kändes olika att spela på dem märkte jag, berättar Astrid. När jag senare besökte en instrumentverkstad där det doftade lack och trä och vimlade av vackra verktyg och träbitar såddes ett frö till mitt senare yrkesval. Ett hantverk som förblir ett sådant utan att mekaniseras och är intimt sammanlänkat med musikutövande! Det var verkligen lockande! Dessutom måste man vara noggrann och det passade mig, som till och med ibland blivit retad för att vara alltför noggrann! Finns det ett sådant yrke?
Jo det finns! Några år senare hittade Astrid en utbildning till detta lockande yrke och fick möjligheten att bli elev i den första kullen fiolbyggare på Hantverkets Folkhögskola i Leksand. Där gick hon i fyra år och hade Carlo Bergman från Helsingfors som huvudlärare. Carlo hade fått sin utbildning i Cremona under mästare som Guiseppe Ornati, Pietro och Gaetano Sgarabotto. Hon erhöll gesällbrev vid utbildning-ens slut, våren 1986. Efter skoltiden flyttade hon till Jämtland, och startade Astrids Fiolverkstad som hon driver sedan 1987. Sedan 1994 har hon Hans Kungliga Majestäts Mästarbrev inom Violinbyggaryrket och sitter i styrelsen för branschförbundet Sveriges Violinbyggarmästare.

Idag, 30 år senare är jag fortfarande fascinerad av dessa instrument

Under sin fiolbyggarutbildning spelade Astrid förutom klassisk musik, även en del folkmusik. När hon efter utbildningen 1986 flyttade till Jämtland och senare gifte sig med en riksspelman på fiol, blev det mera folkmusik, och hon musicerar sedan dess en hel del tillsammans med maken. Det har också blivit vissång i mindre grupper och folkmusik från olika delar av världen i kören Mozaik.
– Men det senaste året har jag tagit upp det klassiska fiolspelet igen i Östersunds orkesterförening, berättar Astrid.

Vad gör du i din fiolverkstad?
– Min verksamhet i verkstaden består framförallt av renovering, service och underhåll av stråkinstrument, omtagling och reparation av stråkar och även försäljning av instrument och tillbehör, berättar Astrid. Jag har även en liten men exklusiv nytillverkning av framför allt violiner, säger Astrid och forsätter:
– Idag, 30 år senare är jag fortfarande fascinerad av dessa instrument och har mycket kvar att lära. Instrumentet är musikerns arbetsredskap och måste fungera optimalt, både speltekniskt och klangmässigt. Det är mitt jobb att hitta rätt i varje enskilt fall. Att se på kundens ansiktsuttryck, och själv höra när ljudpinnen (fiolens själ) hamnat rätt och klangen lyfter, ger stor arbets-tillfredsställelse! Att bygga nya fioler är en utmaning! De instrument som är de mest eftertraktade än idag byggdes för 300 år sedan och står sig väl både vad gäller klang och skönhet. På senare år har jag även byggt några hummlar, ett gammalt folkligt instrument som inte alls är vanligt numera men kul att bygga och att spela. Det händer att jag tar emot nyckelharpor för smärre reparationer eller justeringar men det är inte särskilt många som spelar nyckelharpa här omkring.

Hur ser din kundkrets ut?
– Kunderna kommer från hela länet och ibland längre ifrån. En del är hemvändare som passar på att lämna in något när dom är här på besök.

Har du några konkurrenter eller kollegor?
– Inga konkurrenter direkt men jag har några kolleger i närheten. En i Ånge, en i Bodsjöbränna Västjämtland och en ännu längre västerut, i Trondheim.
I kraft av sitt mästarbrev kunde hon nyligen erbjuda en lärlingsplats i sin verkstad åt en ung man som vill lära sig yrket.
– Han sökte upp mig på en spelmansstämma och frågade om jag kunde lära honom yrket. Jag föreslog att han skulle söka lärlingsplats i Stockholm. Efter en tid återkom han dock med samma förfrågan och efter en vecka på prov är han nu hos mig.

astridpullar3

Astrid är violinbyggmästare med kunder från hela länet. Foto: Kent Livendahl

Det är riktigt hantverk att renovera och bygga violiner. Foto: Kent Livendahl

Det är riktigt hantverk att renovera och bygga violiner. Foto: Kent Livendahl

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an