Maja och Anders Hedén underhöll. Foto Rickard Näslin

”Alternativ lördag” på Frösön

Alternativ lördag inträffar sista lördagen i varje månad på Fjällgatan 29 A, då en eller flera artister uppträder, man fikar och sen brukar det bli fritt spel.

Värdar är Rickard Näslin och Calle Hernmarck. Just ikväll skulle Anders och Maja Hedén spela och sjunga och kulturlokalen som också innehåller en konstsamling, var tämligen fullsatt när jag kom. Calle inledde traditionsenligt med en hornlåt och fortsatte med en tragisk historia om en hund. Det visade sig att hundens namn rimmade på något som relaterade till artisternas inbördes förhållande, far och dotter.

Anders och Maja inledde med en engelsk trad. melodi, När du drömmer, med text av Anders bror Björn. Romantisk och stillsam. Bröderna har ett livslångt musikaliskt samarbete, både som vissångare och körledare i projektet Sång för alla. Det återkom då och då i Anders mellansnack. Programmet fortsatte med en vaggvisa av Beppe, en text om Vattudalens rike, tonerna var väl Anders. Rätta mig om jag har fel. Några sånger hade politisk touche, som Sverige, Sverige och den spanska Svarta tupp. Paul Simons April måste nämnas. Anders berättade att han försökt samla idolen Tage Danielssons viktigaste texter, bara de absolut oundgängliga, och det landade på tre och en halv timme! Istället hade han gjort en egen existentiell och finurlig visa, inspirerad av Tage. Den handlade om Meningen med livet och hette kanske så också. Ingen visafton utan Allan Edwall och Cornelis. Maja och Anders stämsjöng Den lilla bäcken av Allan och Sambaliten av Cornelis. Som omväxling hade Maja sina solon och Anders likaså. En norsk visa som jag aldrig hört handlade om en gammal kvinna i en gammal klänning och en flaska portvin. Som Anders påpekade är sånger om gamla kvinnor rätt sällsynta och den här rörde Maja till tårar. Annars var deras far-dotter gnabb av det lättsamma slaget. Som sista nummer före paus fick publiken vara med i Allan Edwalls kärleksvisa, Som dagg och honung. Vad som sedan hände vet jag inte, för då åkte jag hem i sällskap med doften av En näve smultron och hoppet om sommaren.

Britt Jakobsson

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se