Bokrecension: Liv till varje pris
Med spänning och förväntan öppnar jag den tredje delen om Maj från Östersund, som gifte upp sig i en fabrikörsfamilj i Örnsköldsvik, där hon jobbade som servitris. När vi lämnade henne i ”Sörja för de sina” befann hon sig med barnen på ett hotellrum Stockholm. Året var 1953 och maken som fyller femtio har gått för att söka upp doktor Poul Bjerre för att få hjälp med sina alkoholproblem. Han dröjer och Maj satsar sina sista slantar på korvkiosken vid Norrmalmstorg och ett biobesök medan oron växer. Lever han, kommer han tillbaka? Ska firandet på Solliden bli av?
Jag sugs in i Majs värld och frestas aldrig att titta i slutet eftersom jag inte vill missa ett enda ord. I hennes personliga öde under 30-, 40-, 50- och 60-tal skriver Kristina Sandberg den större berättelsen om det föraktade och osynliga kvinnoarbetet och gör det synligt. Varken jag eller min mamma var hemmafruar men jag känner väl igen tiden, språket, hur man pratade här i Mellannorrland och jakten på smutsen. Att hålla igång vardagslivet, detta evinnerliga städande, att alltid hålla diskbänken blank och ren, att lägga upp, duka fram, ordna till, aldrig tar det slut, varifrån kommer det och vad leder det till? Ett svar är att det måste göras, i annat fall inträder förfallet. För Majs del var det en kamp att duga inför Tomas familj och släkt, ungdom och skönhet var hennes trumfkort i förhållande till de äldre svägerskorna men det räckte inte. Hon var inte fin nog, inte heller tillräckligt bildad. ”Hur menar Maj då?” kunde hon få höra när hon pratar på, blir osäker och inte helt genomtänkt. Att ta sig in i svägerskornas förtrolighet med varandra är svårt. Lättast är det att vara sig själv med Gurli och för henne kan Maj lätta sitt hjärta om Tomas otrohet.
Berättelsens stomme är jul, påsk, midsommar och alla födelsedagar och där har de tidstypiska kalasmenyerna och bakverken en given och för läsaren aptitretande roll. Familjen firar en påsk på Järvsöbaden, där Maj betygssätter och bedömer maten och nuddar vid tanken att förestå ett pensionat och inte bara vara fru Berglund. Senare i livet när Tomas misslyckats med företaget och lantstället vid havet är sålt, får Maj nöja sig med betydligt enklare arbeten, vilket hon gör utan att gnälla och fortsätter att sköta hemmet med samma ambitionsnivå. Maj går genom livet högklackad, modemedveten och elegant. ”Mellanklänning” och ”sällskapsmänniska” är ord som jag inte hört på länge och som hör till tiden. Författaren har gjort noggrann research och därmed blir romanen intressant på många plan.
Har Maj utvecklats som människa blir frågan till slut? Inte så mycket. Hon kämpar på, håller färgen och står vid sin mans sida i med- och motgång. Han är den svagare parten i äktenskapet och ibland det tredje barnet. Världshändelserna går Maj nästan spårlöst förbi men finns med i romanens periferi. Hennes strid handlar om att uppnå respektabilitet och övervinna skammen, att inte göra bort sig trots medfödd underlägsenhet. Arbetarklass och kvinna. Kvinnokampen når henne inte.
Författare: Kristina Sandberg
Titel: Liv till varje pris
Förlag: Norstedts

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?