Foto: Kenta Livendahl

Eldsjäl fick miljöpris av Miljöpartiet

ÖSTERSUND – Miljöpartiet de Gröna i Jämtlands län höll sitt årsmöte i söndags den 17/3 på Hotel Linden i Östersund.

 I en välkommen paus av nödvändiga mötesformalia fick Diana Fernlund, frontfigur och ordförande i föreningen ”Nej till uranbrytning i Storsjöbygden”, ta emot partiets miljöpris för sitt arbete för att upplysa om och mobilisera motståndet mot brytning av alunskiffern.

Diana visade med kartor omfattningen av bolagens inmutningar och prospektering, inte bara i vårt län utan hela landet, vilken är följden av en exempellöst generös minerallag. 60-talets gruvdrift efter uran i Ranstad, Västergötland, är en avskräckande erfarenhet som har svetsat samman politiker och allmänhet i ett kompakt motstånd där. Nu påstår prospekteringsföretagen att dagens metoder för brytning är säkrare. Det är bara lögn och fagert tal för att lura oss. I Talvivaara Finland har den ”moderna teknologin” orsakat något som beskrivs som en av Europas värsta miljökatastrofer.

”Att vi andra har vaknat till i frågan, är Dianas och hennes förenings förtjänst” sa kommunalrådet Karin Thomasson och applåderna smattrade efter pristagarens tacktal.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se