Irene Trotzig ställer ut på Galleri S. Foto: Kent Livendahl

Vernissage på Galleri S

Bildextra-321an/ Jag besökte idag den 25 februari Irene Trotzigs vernissage på Galleri S i Östersund, där tjugo målningar i varierande storlek välkomnade betraktaren.

Konstnären är född i Paris 1960, numera bosatt i Ystad, och utställningen finns kvar till den 14 mars.

Hennes bildvärld är abstrakt, färgstark och vital. De mestadels rena färgfälten slingrar sig runt varandra i former, inspirerade av ljusförhållanden, väder, växtlighet, vatten och arkitektoniska detaljer. Bilderna är helt öppna för egna tolkningar. Det kan handla om fragment och strukturer från naturen, rörelser, föremål eller en gestaltning av inre resor i tid och rum. ”Ångande landskap” var ett avtryck av en resa i det yttre, nämligen Indien. De starkt lysande färgerna doftade omisskännligt av curry.

Ovanligt poetiska titlar ger en pusselbit till konstnärens personlighet men min starkaste association hamnade hos aboriginernas traditionella konst som jag råkade se på Kunskapskanalen i går kväll. ”Den här bilden visar hur man lär sig saker”, hävdade en konstnär vars måleri hade släktskap med Irene Trotzig. Man kanske kan kalla det energi. All håglöshet försvann och jag blev glad.

Bildspel från Galleri S
http://vimmel.321an.se/#386

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se