Egen slakt kräver sin man

Ibland är det bättre att vara lyckligt ovetande. Mats Hallquist hade inte satsat på ett gårdsslakteri om han hade anat hur krångligt det skulle bli.

Hade jag tagit reda på alla regler innan jag satte i gång hade det aldrig stått här.

Men nu gör Mats Hallquists slakteri det. 80 kvadratmeter stort, utrustat enligt livsmedelsbyråkratins alla regler.
Även om lagstiftningen har ändrats för att underlätta för småskaliga slakterier, och politikerna länge talat sig varma för närproducerat, är det fortfarande långt ifrån enkelt att starta ett gårdsslakteri.

Det har Mats Hallquist, med Kravmärkt köttdjursuppfödning i Fåker söder om Östersund, lärt sig den hårda vägen. Det första problemet var att överhuvudtaget få reda på vad lagen kräver.

Någon samlad information om minimikrav gick inte att få.
– På Livsmedelsverket sa de ungefär ”Bygg så får vi se om det blir godkänt”.
Och godkänt blev det till slut.

Representanter för Livsmedelsverket, kommunen och länsstyrelsen gjorde en gemensam inspektionsrunda som resulterade i en handfull anmärkningar.

Alla kunde åtgärdas på en dag. Men godkännandet fick vänta tills alla myndigheterna kunde göra en ny inspektion.
– Varför inte säga ”Fixa det till första slakten så kan besiktningsveterinären kolla det”?

Tar fem minuter
Till det som skulle åtgärdas hörde att det saknades bord och stol för besiktningsveterinären att utföra sitt pappersarbete vid.
– Det tar max fem minuter att fylla i blanketterna, konstaterar Mats Hallquist.

Även han själv måste göra ett antal olika rapporteringar för olika myndigheter. Hygienkraven är stenhårda och det har Mats Hallquist full förståelse för. Lite svårare att begripa är varför han, som slaktar en gång i månaden, måste rapportera till Jordbruksverket även de veckor han inte slaktar.
– Om jag missar det får jag böta 3000 kronor.

Vana att gå lösa
Allra svårast att hantera är reglerna kring besiktningen. Mats Hallquists tjurar går lösa från födseln och är inte vana vid att vare sig stå uppbundna eller att ledas vid grimma.

Besiktningen måste ske i stall och helst hade Mats Hallquist kört slaktdjuret i en öppen vagn de 20 metrarna därifrån till slakteriet. Men det får han inte. Mats Hallquist anser att reglerna både stressar djuret och riskerar hans egen säkerhet.
– Det är trångsynt.

Trots allt vill Mats Hallquist inte avråda någon från att starta ett gårdsslakteri.
– Men kom hit först, så får jag berätta vad som krävs.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Boksläpp på Gammalgården

    Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

  • Park i Hallen

    Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

  • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

    I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

  • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

    Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an