Egen slakt kräver sin man

Ibland är det bättre att vara lyckligt ovetande. Mats Hallquist hade inte satsat på ett gårdsslakteri om han hade anat hur krångligt det skulle bli.

Hade jag tagit reda på alla regler innan jag satte i gång hade det aldrig stått här.

Men nu gör Mats Hallquists slakteri det. 80 kvadratmeter stort, utrustat enligt livsmedelsbyråkratins alla regler.
Även om lagstiftningen har ändrats för att underlätta för småskaliga slakterier, och politikerna länge talat sig varma för närproducerat, är det fortfarande långt ifrån enkelt att starta ett gårdsslakteri.

Det har Mats Hallquist, med Kravmärkt köttdjursuppfödning i Fåker söder om Östersund, lärt sig den hårda vägen. Det första problemet var att överhuvudtaget få reda på vad lagen kräver.

Någon samlad information om minimikrav gick inte att få.
– På Livsmedelsverket sa de ungefär “Bygg så får vi se om det blir godkänt”.
Och godkänt blev det till slut.

Representanter för Livsmedelsverket, kommunen och länsstyrelsen gjorde en gemensam inspektionsrunda som resulterade i en handfull anmärkningar.

Alla kunde åtgärdas på en dag. Men godkännandet fick vänta tills alla myndigheterna kunde göra en ny inspektion.
– Varför inte säga “Fixa det till första slakten så kan besiktningsveterinären kolla det”?

Tar fem minuter
Till det som skulle åtgärdas hörde att det saknades bord och stol för besiktningsveterinären att utföra sitt pappersarbete vid.
– Det tar max fem minuter att fylla i blanketterna, konstaterar Mats Hallquist.

Även han själv måste göra ett antal olika rapporteringar för olika myndigheter. Hygienkraven är stenhårda och det har Mats Hallquist full förståelse för. Lite svårare att begripa är varför han, som slaktar en gång i månaden, måste rapportera till Jordbruksverket även de veckor han inte slaktar.
– Om jag missar det får jag böta 3000 kronor.

Vana att gå lösa
Allra svårast att hantera är reglerna kring besiktningen. Mats Hallquists tjurar går lösa från födseln och är inte vana vid att vare sig stå uppbundna eller att ledas vid grimma.

Besiktningen måste ske i stall och helst hade Mats Hallquist kört slaktdjuret i en öppen vagn de 20 metrarna därifrån till slakteriet. Men det får han inte. Mats Hallquist anser att reglerna både stressar djuret och riskerar hans egen säkerhet.
– Det är trångsynt.

Trots allt vill Mats Hallquist inte avråda någon från att starta ett gårdsslakteri.
– Men kom hit först, så får jag berätta vad som krävs.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

    Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

  • Fredagen den 13e och Lucia

    Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

  • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

    I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]

  • Julmarknad i Hallen 2019

    Idag den 1a december var det julmarknad i Hallen. Det bjöds på både korv, kolbulle och stut runt över byn. Knallar stod och sålde sina hantverk och det fanns ett […]