Egen slakt kräver sin man

Ibland är det bättre att vara lyckligt ovetande. Mats Hallquist hade inte satsat på ett gårdsslakteri om han hade anat hur krångligt det skulle bli.

Hade jag tagit reda på alla regler innan jag satte i gång hade det aldrig stått här.

Men nu gör Mats Hallquists slakteri det. 80 kvadratmeter stort, utrustat enligt livsmedelsbyråkratins alla regler.
Även om lagstiftningen har ändrats för att underlätta för småskaliga slakterier, och politikerna länge talat sig varma för närproducerat, är det fortfarande långt ifrån enkelt att starta ett gårdsslakteri.

Det har Mats Hallquist, med Kravmärkt köttdjursuppfödning i Fåker söder om Östersund, lärt sig den hårda vägen. Det första problemet var att överhuvudtaget få reda på vad lagen kräver.

Någon samlad information om minimikrav gick inte att få.
– På Livsmedelsverket sa de ungefär “Bygg så får vi se om det blir godkänt”.
Och godkänt blev det till slut.

Representanter för Livsmedelsverket, kommunen och länsstyrelsen gjorde en gemensam inspektionsrunda som resulterade i en handfull anmärkningar.

Alla kunde åtgärdas på en dag. Men godkännandet fick vänta tills alla myndigheterna kunde göra en ny inspektion.
– Varför inte säga “Fixa det till första slakten så kan besiktningsveterinären kolla det”?

Tar fem minuter
Till det som skulle åtgärdas hörde att det saknades bord och stol för besiktningsveterinären att utföra sitt pappersarbete vid.
– Det tar max fem minuter att fylla i blanketterna, konstaterar Mats Hallquist.

Även han själv måste göra ett antal olika rapporteringar för olika myndigheter. Hygienkraven är stenhårda och det har Mats Hallquist full förståelse för. Lite svårare att begripa är varför han, som slaktar en gång i månaden, måste rapportera till Jordbruksverket även de veckor han inte slaktar.
– Om jag missar det får jag böta 3000 kronor.

Vana att gå lösa
Allra svårast att hantera är reglerna kring besiktningen. Mats Hallquists tjurar går lösa från födseln och är inte vana vid att vare sig stå uppbundna eller att ledas vid grimma.

Besiktningen måste ske i stall och helst hade Mats Hallquist kört slaktdjuret i en öppen vagn de 20 metrarna därifrån till slakteriet. Men det får han inte. Mats Hallquist anser att reglerna både stressar djuret och riskerar hans egen säkerhet.
– Det är trångsynt.

Trots allt vill Mats Hallquist inte avråda någon från att starta ett gårdsslakteri.
– Men kom hit först, så får jag berätta vad som krävs.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




https://www.sca.com/skog

Senaste nyheterna på 321an.se

  • Mot ny Vår

    Dörren till april är på väg att öppnas och sedan står det inte på förrän det är vår på riktigt och utan att vi vet ordet av så är det […]

  • Trollingen blir SM-deltävling

    I år blir Storsjötrollingen en deltävling i SM och den 28 mars var det uppstartsmöte för den 19e upplagan. Storsjötrollingen är en vitt känd och mycket populär fisketävling som i […]

  • Vägföreningen har haft möte med IP-Only

    Den 2 april gick undertecknad och kassör Jonas Högdahl runt hela byn tillsammans med Göran Jacobsson och Viktor Edlund från ip-Only. Vi tittade på allt som är söndergrävt och inte […]

  • Oklart om sportanläggningarna

    Hur gick det med Hallens sportklubb och de ifrågasatta idrottsanläggningarna i Hallen, som Åre kommun och ÅreHus sagt upp avtalet för och som vi berättade om i förra numret av […]