Britt om ”Fröken Julie”

Det var en blytung ”Fröken Julie” som spelades för en andäktig publik på LAT63, Frösö Park, i själva verket en tvätthall för flygplan som omvandlats till teatersalong. August Strindberg skrev tragedin 1888 och den uruppfördes 1889 i Köpenhamn med hustrun Siri von Essen i titelrollen och är en av Strindbergs mest spelade pjäser. Jämtlands Kulturkompani har en långsiktig plan att varje sommar producera en klassiker, något som Estrad Norr inte vågat sig på hittills. Vilket lyft för kulturlivet här.

En kökssoffa, en kommod, ett par stolar, kokkärl av koppar och ett emaljerat fat är hela rekvisitan, en scenografi som antyder 1880-tal. Vi befinner oss i köket på ett grevligt gods, där husan Kristin stökar och väntar på sin fästman Jean, grevens betjänt. Det är midsommarafton och han har lovat dansa med henne på logen. Jean gör entré och berättar att grevedottern fröken Julie har gjort sig gemen och dansat barfota bland folket. Hon har också behandlat sin fästman som en hund, vilket både Kristin och Jean förfasar sig över. Skådespelarnas kläder är mer tidlösa än scenografin. Några björkstammar symboliserar naturen utanför och kommer att spela roll i den erotiskt färgade katt-och-råtta leken som snart börjar mellan Jean och Julie. Berusade av sommarnatten lika mycket som öl och vin leker de tafatt i något som går från skoj till allvar och Jean avslöjar för Julie hur han redan som barn utan minsta hopp beundrade henne på avstånd. Han vill klättra upp till hennes klass och erövra henne. Fröken Julie blir smickrad och frestar Jean alltmer närgånget samtidigt som hon drar sig undan. De testar varandra och har snart gått över gränsen. Kristin som inser vad som hänt får ett häftigt utbrott. Hennes karaktär är tydligare och mer utmejslad än vad jag sett i tidigare uppsättningar.

Efter kärleksakten hamnar paret i ett gräl om vad som nu ska ske. Greven kan komma när som helst och Jean börjar planera en flykt till Schweiz, där de tillsammans ska driva hotell fantiserar han. Natten går över i dag, dramat går mot sitt slut och när Julie verkligen byter till reskläder och kommer med sin burfågel tappar Jean all förfining och dödar den brutalt. Panik. En scen mellan Kristin och fröken Julie slutar med Kristins sakliga kommentar: ”Tror fröken själv på det där?” En tragedi slutar alltid sorgligt men här har regissören

Martin Johansson gått ett steg längre än vanligt. Helena Gezelius, Sebastian Sporsén och Anna Maria Engberg spelar sina roller strålande i dramat om klass, kön, makt och en för tiden helt omöjlig passion.

Fröken Julie av August Strindberg

På LAT63, Frösö Park 27-30 juni, 1 juli, 7 juli och 8 juli kl 19.00

1 juli och 8 juli kl 15.00. Biljetter www.kulturbiljetter.se

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Britt om ”Fröken Julie”

  1. Jag borde ha nämnt något om musiken. Den var dels inspelad och dels live på bas och fiol, mycket diskret, stämningsstödjande. Spelet mellan Fröken Julie och Jean mycket fysiskt, de pratade inte bara utan tampades och vänslades omväxlande. Se pjäsen!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se