Britts recension: Jämten 2016

Omslaget på årets Jämten slår an tonen med klirrande glas. Temat är fest och kalas och Henrik Zipsane höjer i förordet glaset för hoppet om Nationalmuseum Norr. När jag skriver detta är saken klar, EU har beviljat miljonerna och Henning Larsen Architects vunnit tävlingen. Projektering och bygge startar till våren och cirka 20 månader senare blir det fest!

Passande nog skriver Christina Mattsson en folkbildande artikel, Lambo! – en kvarleva från gångna tiders dryckestvång, om skålvisor (medeltiden) och snapsvisor (1800-talet). Typiskt för skålvisorna var det gemensamma kärlet som man skulle dricka lika mycket ur. Att sjunga en visa för var och en, som sedan besvarade skålen tog sin tid och skålen gick laget runt. Sen kom seden med egna glas och nu sjunger studenterna igen ”Sätt nu glaset till din mun…” efter en kort paus utan mössor och traditioner. Det har Christina sett på nätet.

Hur Gunnar Jegrelius blev besatt av att skona vatten från miljögifter, om örten fotblad som trivs här i Jämtland och hur Jegrelius arkiv inspirerat till tappning av björksav kan man läsa i en artikel av Peter Mosten från Nälden. Fest och alkohol har gått hand i hand i århundraden. Anna Hansen, antikvarie på Jamtli och expert på Jämtland under 1600-talet, går på djupet i en artikel som konstaterar att dryckenskap var starkt förknippad med manlighet. Kvinnorna serverar, män konsumerar. Ingen kvinna beskrevs som drucken i samband med att hon anklagades för någonting. Kanske har det jämnat ut sig nu. Militära fester har Sten Bredberg skrivit om och Mia Nilsson, ännu en antikvarie skriver om festkläder och matens betydelse i societetssammanhang. Fram till 1900-talets mitt var födelsedagar ingen stor sak, namnsdagar desto mer. Antikvarie Malin Bäckström har ägnat sig åt barnkalasets historia från blygsamt firande till en ren industri. Möhippa och svensexa håller sig helt till nutid i Sara Swedenmarks artikel . Överdrivet och farligt inslag av alkohol verkar med tiden ha tonats ner även i svensexorna. Så är vi framme vid den stora Guldgalan, entreprenörernas helkväll som nu är 15 år gammal. Gärna ett ordentligt kalas, men först lite samhällsnytta skriver Lars Sillrén. De omskrivna festerna tilldrar sig mestadels i staden. Det fanns väl bjudningsbaler, slåtterkalas och dans- och spelstuga på landet? Därom läser jag inget i Jämten.

Antikvarien Charina Knutson har botaniserat bland kokböckerna och funderat över efterrättens betydelse i Jämtland och Härjedalen. En munkpanna från Lillhärdal, slutet 1700-tal, och en stilig krokan illustrerar. I ett rollspel i Per-Albintorpet serverades kräm och mjölk. Rikt illustrerad är Bo Lundmarks Samernas björnfest om en rättssak vid tiden för religionsskiftet. Samerna hade rigorösa ceremonier vid björnjakt som ansågs hedniska och straffbara. Här finns mycket bildning att hämta. Samma gäller Maria Domeij Lundbergs artikel om den Skandinaviska djurornamentiken. I samband med renovering av muren kring Frösö kyrka gjordes många fynd som ger information om öns historia. Anna Engman, arkeolog, skriver om detta. Håkan Roos, språkvetare med särskild näsa för ortnamn, har en artikel om Semlan, en by i Mörsil. Måtte man inte göra en bulle som sevärdhet, skriver han ironiskt. Ska Döda Fallet bli världsarv? Det hoppas och lobbar GunMarie Persson för.

Kommer det en ny Grön Våg nu? Att odla sin mat och leva nära naturen är väl ett mer hållbart sätt att leva? Antikvarie Lowissa Frånberg, barn till 70-talets grönavågare, tar några intressanta exempel.

Rickard Näslins artikel om Folkmusikvågen är för mig absolut roligast att läsa. Tänk när Wille Roempke, en ung spoling från Stockholm, skrev sin fräcka artikel ”Ska folkmusiken avlivas i Jämtland”. Han vågade verkligen sticka upp och retade gallfeber på spelmansförbundet. Tänk så rätt han hade och så bra det blev till slut.

Konstpaus uppmärksammar August Berg, Primus, Olof Ågren, Lars Nylund och Ingegerd Möller med snygga bilder. Christina G. Wistman har en längre artikel om Olof Ågrens konst och liv. I både dur och moll går Linda Peterssons exposé över konst- och kulturlivet under det senaste året. Hur länge kan man bygga på eldsjälar är hennes fråga.

Titel: Jämten 2016
Förlag: Jamtli Förlag

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Boksläpp på Gammalgården

    Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

  • Park i Hallen

    Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

  • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

    I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

  • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

    Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an