Jämtlandsföretag utmanar barnmatsjättarna

Genom frysta portioner med ekologiskt hållbar barnmat utan tillsatser, vill företaget ChildFoodFactory i Östersund utmana världens burkmatsjättar. Nu lanseras Min Barnmat i Åres och Östersunds kommuner.

– Alla som har provsmakat, både vuxna och barn, ger Min Barnmat tummen upp. När lanseringen i Östersund och Åre kommuner är klar, står en Sverigelansering på tur. Sen hoppas jag att vi är på god väg mot en barnmatsrevolution, säger Catharina Sundqvist, vd på ChildFoodFactory.

ChildFoodFactory med säte i Östersund, har under ett par års tid och i största hemlighet, jobbat med att ta fram en barnmatsprodukt med fokus på god smak och äkta råvaror från svenska bönder. Min Barnmat är ännu inte ekologiskt certifierad, men råvarorna som används är ekologiska och fisken är miljömärkt med MSC. Även förpackningen är tillverkad på ett hållbart sätt.

– Jag fick idén när jag själv var småbarnsmamma. Varför ska de vi älskar mest nöja sig med mixad mat på burk, medan vi vuxna utan att blinka gärna betalar för en lunch på restaurang? Min bakgrund inom livsmedelsproduktion gjorde att jag ville se om jag kunde ändra på vad som finns i butikernas barnmatshyllor, säger Catharina Sundqvist.

Min Barnmat är frysförpackad med var smak för sig, vilket gör att smaker och näringsämnen bevaras på bästa möjliga sätt. Varje förpackning innehåller en måltid av fyra varierande smaker inklusive efterrätt. I dag finns sju olika måltider med fisk, kyckling, nötkött och fläskkött att välja mellan.

– Jag vet att många småbarnsföräldrar vill ha ett alternativ till burkmaten. Och vissa kanske vill krydda maten själva. Den kunskap som idag finns kring barns matvanor och smakutveckling, visar att små barn behöver lära sig en smak i taget. Det har vi tagit fasta på, säger Catharina Sundqvist.

En annan mycket viktig ambition är att använda råvaror från svenska bönder, för att stötta den inhemska produktionen. Den MSC-certifierade laxen kommer än så länge från Norge.

Min Barnmat finns från och med idag hos nya ICA Kvantum, Jamtli Kafé, Pias Café på Länsbiblioteket och Hos Andreas (restaurangen i Åhlénshuset) i Östersund, samt på ICA i Duved. I nästa steg ska Min Barnmat lanseras i svenska storstäder.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Jämtlandsföretag utmanar barnmatsjättarna

 1. […] Tidningen 321an gillar också lokala nyheter, precis som vi. Det här var en uppmuntrande nyhet. Läs artikeln! Jämtlandsföretag utmanar barnmatsjättarna […]

 2. Denna barnmat har marknadsförts som ”ekologiskt hållbar” i många medier men efter en närmare titt på förpackningen som nu är ute i flera butiker finns det ingenting på förpackningen som talar om att den är ekologisk. Inte ett ord faktiskt. Däremot står det att maten är svensk och producerad i Östersund…

 3. Hej Jennie

  Det är endast en testprodukt ännu som de ska pröva i utvalda butiker i Östersund och Åre. Om du läser sektion 3 i texten berättar hon följande:

  Min Barnmat är ännu inte ekologiskt certifierad, men råvarorna som används är ekologiska och fisken är miljömärkt med MSC. Även förpackningen är tillverkad på ett hållbart sätt.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an