BRITT recenserar: Jämten 2015

I sitt förord till Jämten 2015 erinrar Henrik Zipsane om bråket kring utställningen Urjämten – finns han? år 2003 och refuseringen av Lars Vilks 2012.

Årets tema är demokrati och att ta ställning. För att få perspektiv på den anrika årsskriften bläddrar jag i några äldre nummer och tittar särskilt på den blygsamma Jämten 1906 av Anders Backman och Erik Olsson, där jämtens typiska särdrag utvecklas i poesi och prosa. Humoristisk och spjuveraktig är han och en läsare har prickat för strofen: ”Han hata allt slags tyranni, veit intnå bätter än va fri…” Anna Hansson och Henrik Zipsane står tillsammans för en artikel som belyser jämtars och härjedalingars ställningstagande till den europeiska unionen och hur attityderna med tiden modifierats.

En årsskrift har en tråkighetströskel att ta sig över. Risken finns att stilen blir för akademisk och slätstruken, något som bara de närmast intresserade orkar ta sig igenom. Jämten står på tre ben, Jamtli, Heimbygda och Konstföreningen, vilket underlättar omväxling till stil och innehåll. Konstpaus! är ett befriande inslag mellan längre vetenskapliga artiklar om kulturarv och jämtarnas krigiska historia. Striden om Tännforsen är en lågmäld rysare och som konflikt ännu aktuell i jämtarnas krav på del i vinsterna från vattenkraften. Idag ryter Terese Bengard i vattenkraftskommunen Ragunda till: Landsbygdskommunerna bör göra uppror! En längre artikel om hur kommungränserna ändrats från 1860-talet till nu landar på att framtiden kan bli hur som helst. Dagens centrum kan vara morgondagens periferi säger historikern Erik Nydahl.

Jämtlands svar på Karl Lärka, Nils Thomasson, ägnas en bred artikel, Fotograf Thomasson – det samiska porträttet. Arkeologen Johan Palm står för den och utreder hur Thomasson genom komposition och miljö visat en alternativ samisk berättelse. Thomasson återkommer i en artikel av Ola Hanneryd som jämför honom med den samtida Edward S. Curtis, båda politiskt medvetna men med olika infallsvinklar på urfolken. Sameprästen Bo Lundmark skriver om Samernas landsmöte i Östersund 1918 och presenterar viktiga förgrundsgestalter för urfolket. Utan att gå på djupet med rasbiologin skriver Lo Rindberg om Karl-Iwar – görjamt och genial karikatyrtecknare, en lättsam och rikt illustrerad text i krönikeform.

Naivister det är konstnärer som kommer från landsbygden till staden och där känner sig lite övergivna och skrämda. Det skriver Torbjörn Aronsson i en artikel om Paul Jonze och Olof Ågren, den senare finns i ett självporträtt som ger syn för sägen. Torbjörn Aronsson breddar synen på naivisterna med hänvisning till forskarna Gustaf Näsström och Erik Blomberg. Sammantaget överväger det bakåtblickande och folkbildande draget i Jämten på bekostnad av det dagsaktuella. Christer B Jarlås krönika Konståret 2013-2014 uppväger något liksom en artikel om friskolorna.

I jämförelse med Jämten 2014 och 2004, ren svart-vit fotokonst, tattarfamiljen från Billsåsen respektive en fräknig flicka i rolig mössa, finner jag årets omslagsbild plottrig och mindre lyckad.

Britt Jakobsson

Jämten 2015

Jamtli Förlag

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an