Färre gäster i juli i Jämtland Härjedalen

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar i Jämtland Härjedalen minskade i juli med 5,6% jämfört med motsvarande månad föregående år. Resultaten mellan de olika kommunerna i regionen skiljer sig emellertid och flera av de mindre kommunerna visar positiva siffror. Gällande antalet norska gästnätter minskar Jämtland Härjedalen i mindre utsträckning i jämförelse med riket som helhet och även i jämförelse med de fyra största länen sett till totalt antal norska gästnätter. De holländska gästnätterna visar en ökning i juli månad.

–  Att de norska gästerna inte hälsat på oss i Jämtland Härjedalen, eller Sverige, i samma utsträckning som tidigare är något som besöksnäringen som helhet måste följa upp och jobba vidare med. Även om det finns skillnader mellan olika delar av landet och mellan destinationerna i vår region så är värdskapet, dvs att inte bara ta våra norska gäster för givna, och behovet av att utveckla produkten väldigt viktiga frågor. Det räcker inte att bara prata om kronkurs och dålig väderlek, säger Mats Forslund VD Jämtland Härjedalen Turism.

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar i Jämtland Härjedalen (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) minskade i juli med 5,6% jämfört med motsvarande månad föregående år. Det totala antalet för juli månad visar 305 348 gn. De siffror som SCB tidigare rapporterat och som visade en minskning på 11% har visat sig felaktiga då en av de större boendeanläggningarna rapporterat in ofullständiga siffror.

Samtliga boendeformer minskar förutom vandrarhemmen, där ökningen var +298 gn (+1%). Hotellen minskade med -7 240 (-8%), stugbyarna -4 577 gn (-17%), förmedlat boende -4 387 gn (-16%), medan campingen minskade med -2 095 gn (-1%).

Trots att Jämtland Härjedalen som helhet minskade i juli har flera av regionens kommuner visat positiva siffror. Bergs kommun (+7%), Krokoms kommun (+3%), Härjedalens kommun (+4%), Bräcke kommun (+26%) och Strömsund kommun (+5) har alla ökat i antal gästnätter.

För Bergs kommun ser man resultat av samarbetet runt Storsjön som i och med projektet Destination Storsjön som drivs av Jämtland Härjedalen Turism tagit nya former och i ökad utsträckning samlat aktörerna i området.

–  Vi har fått till ett riktigt bra samarbete runt Storsjön nu som bidragit till att gästerna har upptäckt Storsjöbygden, säger Fredrik Åström, Bergs kommun.

–  Ett annat område som upplevt en bra sommar är Klövsjö. Klövsjö Gårdsbryggeri öppnade i sommar och kompletterar ytterligare Klövsjös profil som ett gastronomiskt guldkorn vilket gör att gästerna stannar en natt längre, avslutar Åström.

Juli månad visar genomgående på en relativt svag utveckling i Sverige. Riket som helhet minskade med 2%, vilket också gäller för Dalarna. Övriga Norrland minskade med 6% och för Värmland landade juli på -3%.

Internationella marknader

Förutom att de svenska gästnätterna (-4%) minskade var det var framförallt den norska (-7%) marknaden som bidrog till den negativa utvecklingen i juli i Jämtland Härjedalen. Noterbart är att den norska marknaden minskat i hela riket med 10% och de fyra största länen sett till totalt antal norska gästnätter minskade samtliga mer än Jämtland Härjedalen (Vä Götaland -13%, Norrbottens län -20%, Värmlands län -10% och Västerbotten län -9%).

Gästnätterna från Holland har under juli månad ökat i Jämtland Härjedalen. Under de tre senaste åren har Jämtland Härjedalen Turism och destinationerna Funäsfjällen och Lofsdalen i samarbete med VisitSweden gjort en kampanj på den holländska marknaden för att locka hit holländska barnfamiljen. Kampanjen har satt avtryck och i Härjedalens kommun har Holland ökat med totalt 4% jämfört med motsvarande månad föregående år.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an