Resultat efter Granbarkborren Foto: Pär Lennartsson “Prima skog”

Bättre än väntat i granbarkborrens Jämtland

Efter att Ragunda och Bräcke kommun utpekats som bekämpningsområde för granbarkborre…

…har länsstyrelsen i Jämtland på egen hand flyginventerat de fastigheter de förvaltar. Och de konstaterar att skadorna är mindre än väntat.

Det var efter att ha gått igenom inventeringsmaterialet från skogsnäringen som länsstyrelsen beslutade att göra en egen helikopterinventering, skriver myndigheten på sin hemsida.  De 32 inventerade befintliga och planerade naturreservaten har delats in i 3 angreppsklasser, från klass 1 till 3.

Bodberget Björsjö, Höjden Äspnäs, Jansmyrberget och Lungsjöskogen är de fyra områden som hamnat i den högsta angreppsklassen 3, som innebär mycket skador. I klass 2 som innebär en del skador hamnade totalt åtta områden; Bollsberget, Kattögeltjärnen, Sättmyrberget, Finnsjöberget Gastsjö, Vårkallhöjden, Orrmyrberget, Meån och Snedmyran. 20 områden Klass 1 betyder inga eller nästan inga skador, och i den hamnade 20 områden. – Skadeläget i våra naturreservat och planerade naturreservat ser bättre ut än förväntat, konstaterar Anders Davidsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i en kommentar på hemsidan. För de 12 områden som är drabbade kommer en handlingsplan att skrivas.

Skriver, filmar och gör radioreportage.
E-post: mediavargen@live.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se