Foto: Fredrik Wedin

Favorit nummer 5: Fjällräddaren Johan Jonsson

Sex frågor till Fjällräddaren Johan Jonsson.

Johan Jonsson känner många igen från Bydalsfjällen där han till vardags arbetar, men han har även ett lite ovanligare jobb som fjällräddare.

Hur kommer det sig att du blev fjällräddare?

Oviksfjällens fjällräddningsgrupp frågade mig om jag var intresserad av att bli fjällräddare. Jag har under större delen av mitt liv jobbat i fjällvärlden och vistats även mycket i den miljön privat. För att kunna bli fjällräddare är lokalkännedom en viktig faktor och det var troligen en orsak till varför jag blev tillfrågad.

Vad har ni för utbildning?

För att bli fjällräddare måste du genomföra och bli godkänd i en rad olika utbildningar. Först går man en grundutbildning i polisens regi som till största del består av sjukvårdskunskap och första hjälpen. Sedan går man fortsättningskurser i exempelvis lavinkunskap, eftersök samt handhavande av polisradio med mera. Sedan har vi hela tiden övningar där vi upprepar det vi har lärt oss. När en utryckning väl kommer så gäller det att allt fungerar som det ska.

Hur mycket övar ni?

Vi har två stora övningar per år, en vinterövning och en sommarövning. Under resten av året har gruppen flera mindre övningar för att hålla kunskap och färdigheter aktuella. Jag tillsammans med Rickard Svedjesten fungerar även som insatsledare för fjällräddningen i vårt område. Vi genomför därför även övningar för att träna på sådant som kan uppstå i den rollen.

Om det är utryckning i full snöstorm och man inte ser handen framför sig, blir du aldrig rädd?

Jag har aldrig blivit rädd för vädret eller känt någon större fara för mitt eget liv. Däremot har det hänt att man blivit desorienterad och inte har haft full kontroll på vart man befinner sig. Vi är alltid minst tre fjällräddare som ger oss ut så det ordnar sig alltid till slut.

Ge några exempel på vad det kan vara som hänt för att ni ska rycka ut?

För att vi ska rycka ut så måste situationen vara akut och man når oss via larmnumret 112. Varje utryckning är unik och har nästan alltid något nytt överraskningsmoment som måste övervinnas. Det kan vara allt ifrån personer som blivit sjuka eller skadade och snabbt måste komma till vård, till människor som gått vilse eller blivit överraskade av dåligt väder. Det kan även vara enklare fall som att någon har glömt att ta med sin nödvändiga medicin. Vi har då bistått personen så att situationen inte ska bli allvarlig.

Vad ska man absolut inte glömma om man ska ge sig ut på fjället?

Det är inte alltid som mobiltelefonerna fungerar långt ute på fjället så berätta alltid för någon vart du tänkt bege dig. Berätta gärna även vilken väg du tänkt ta, för om något oförutsett inträffar så är det lättare för oss fjällräddare om vi har en aning om vart vi ska börja söka. Vädret kan frändras snabbt i fjällen så ta alltid med kläder för värsta tänkbara scenario.

Fakta Fjällräddningen

* Det finns ungefär 400 fjällräddare , fördelade över ett 30-tal enheter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

* I Jämtland görs ca 100-130 utryckningar per år.

* Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 till 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår ifrån.

* Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är skoterförbud.

* Alla fjällräddare  genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng, snö och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

* All räddningsverksamhet i Sverige är gratis, så även fjällräddningen.

* Fjällräddarnas uniform är röd med reflexer och texten Fjällräddarna.

* Fjällräddningen når man via larmnumret 112 (vid akuta fall).

Per Ivarsson

 

 

 

 

Skribent, fotograf och allt-i-allo på 321an.se.
E-post: emelie@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an