Foto: Fredrik Wedin

Favorit nummer 5: Fjällräddaren Johan Jonsson

Sex frågor till Fjällräddaren Johan Jonsson.

Johan Jonsson känner många igen från Bydalsfjällen där han till vardags arbetar, men han har även ett lite ovanligare jobb som fjällräddare.

Hur kommer det sig att du blev fjällräddare?

Oviksfjällens fjällräddningsgrupp frågade mig om jag var intresserad av att bli fjällräddare. Jag har under större delen av mitt liv jobbat i fjällvärlden och vistats även mycket i den miljön privat. För att kunna bli fjällräddare är lokalkännedom en viktig faktor och det var troligen en orsak till varför jag blev tillfrågad.

Vad har ni för utbildning?

För att bli fjällräddare måste du genomföra och bli godkänd i en rad olika utbildningar. Först går man en grundutbildning i polisens regi som till största del består av sjukvårdskunskap och första hjälpen. Sedan går man fortsättningskurser i exempelvis lavinkunskap, eftersök samt handhavande av polisradio med mera. Sedan har vi hela tiden övningar där vi upprepar det vi har lärt oss. När en utryckning väl kommer så gäller det att allt fungerar som det ska.

Hur mycket övar ni?

Vi har två stora övningar per år, en vinterövning och en sommarövning. Under resten av året har gruppen flera mindre övningar för att hålla kunskap och färdigheter aktuella. Jag tillsammans med Rickard Svedjesten fungerar även som insatsledare för fjällräddningen i vårt område. Vi genomför därför även övningar för att träna på sådant som kan uppstå i den rollen.

Om det är utryckning i full snöstorm och man inte ser handen framför sig, blir du aldrig rädd?

Jag har aldrig blivit rädd för vädret eller känt någon större fara för mitt eget liv. Däremot har det hänt att man blivit desorienterad och inte har haft full kontroll på vart man befinner sig. Vi är alltid minst tre fjällräddare som ger oss ut så det ordnar sig alltid till slut.

Ge några exempel på vad det kan vara som hänt för att ni ska rycka ut?

För att vi ska rycka ut så måste situationen vara akut och man når oss via larmnumret 112. Varje utryckning är unik och har nästan alltid något nytt överraskningsmoment som måste övervinnas. Det kan vara allt ifrån personer som blivit sjuka eller skadade och snabbt måste komma till vård, till människor som gått vilse eller blivit överraskade av dåligt väder. Det kan även vara enklare fall som att någon har glömt att ta med sin nödvändiga medicin. Vi har då bistått personen så att situationen inte ska bli allvarlig.

Vad ska man absolut inte glömma om man ska ge sig ut på fjället?

Det är inte alltid som mobiltelefonerna fungerar långt ute på fjället så berätta alltid för någon vart du tänkt bege dig. Berätta gärna även vilken väg du tänkt ta, för om något oförutsett inträffar så är det lättare för oss fjällräddare om vi har en aning om vart vi ska börja söka. Vädret kan frändras snabbt i fjällen så ta alltid med kläder för värsta tänkbara scenario.

Fakta Fjällräddningen

* Det finns ungefär 400 fjällräddare , fördelade över ett 30-tal enheter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

* I Jämtland görs ca 100-130 utryckningar per år.

* Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 till 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår ifrån.

* Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är skoterförbud.

* Alla fjällräddare  genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng, snö och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

* All räddningsverksamhet i Sverige är gratis, så även fjällräddningen.

* Fjällräddarnas uniform är röd med reflexer och texten Fjällräddarna.

* Fjällräddningen når man via larmnumret 112 (vid akuta fall).

Per Ivarsson

 

 

 

 

Skribent, fotograf och allt-i-allo på 321an.se.
E-post: emelie@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
https://www.sca.com/skog

Senaste nyheterna på 321an.se

 • Velvet Insane med nya singeln “A Brand New Day”

  Velvet Insane har funnits sedan 2013 och bildades i samband med insamlingsgalan Stjärnfall. ‘A Brand New Start’ är första singeln från nya skivan som är den andra i ordningen. Skivan […]

 • Fredagen den 13e och Lucia

  Lucia är en högtid som firas den 13 december, samt namnet på högtidens huvudperson. I Sverige markerar lucia tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer […]

 • HBIS startar redaktion för Hallen/Marbykrönikan

  I oktobers upplaga av ”Det händer i Hallenbygden” skrevs det om att en sådan redaktion skulle bildas vid ett möte den 13 november på Allhuset, men tyvärr kom det ingen. […]

 • Julmarknad i Hallen 2019

  Idag den 1a december var det julmarknad i Hallen. Det bjöds på både korv, kolbulle och stut runt över byn. Knallar stod och sålde sina hantverk och det fanns ett […]