Kommentar till utfrågning av riksrevisorer idag

Idag har en f d och två riksrevisorer utfrågats i Riksdagens konstitutionsutskott (KU). Jag skriver f d eftersom Susanne Ackum valt att begära sitt entledigande efter DN:s avslöjande om missförhållanden i myndigheten. De två ännu verksamma är Margareta Åberg och Ulf Bengtsson. Tyvärr sände inte SVT utfrågningen i någon kanal utan hänvisade till sin hemsida, där man i direktsändning kunde se och höra frågor och svar. Det blev en lam tillställning.

Den administrativt ansvariga Margareta Åberg fick först ordet under tre kvart, då hon beskrev Riksrevisionens uppdrag (något onödigt, KU:s ledamöter torde vara väl insatta) och klargjorde sin inställning till DN:s granskning. De tre riksrevisorerna hade dragit igång ett omfattande förändringsarbete som krävde att ny kompetens tillfördes. Nya chefer behövdes snabbt. Kanske hade man gått för fort fram och inte förankrat processen tillräckligt, medgav hon. Man hade tillsatt tjänster utan att följa gängse regler. I kritiken fanns mejl där man avsåg att ”skräddarsy” en tjänst till en viss person som i sin tur kunde komma förbi ”och skriva på”.Anmärkningen om jäv och kompisrekrytering försvarade Åberg med att man ibland kunde tillämpa ”ett förenklat förfarande”. Hon förklarade och försvarade.

Susanne Ackum som idag hade fått plats med ett genmäle på DN debatt inför KU-granskningen verkade inte ha tagit sitt entledigande på allvar. Hon refererade till ”Vi riksrevisorer” som om ingenting hänt och körde med ett livfullt kroppsspråk samma program som Åberg i sitt försvarstal. Det handlade om ett ambitiöst förändringsarbete och att åtgärda brister i myndigheten genom att snabbt anställa expertis för detta mycket komplicerade arbete. Hon betonade att hon inte haft någon egen vinning av de misstag hon gjort. Sverige är ett litet land – det finns inte så många att anställa! Samma förklaring fick jag av riksdagsmannen Kalle Olsson (S) när jag frågade hur han såg på saken tidigare i sommar. Det kom igång ett litet samtal på facebook men Kalle tystnade efter ett inlägg.

Kritiken mot Ulf Bengtsson handlade om landshövdingen i Skåne som hade problem med en anställd och ville köpa ut. Hade landshövdingen den befogenheten var frågan. Det knepiga var att landshövdingen först medgivit samråd med Bengtsson och sedan tagit tillbaka. Ulf Bengtsson landade på att det möjligen var olämpligt att blanda sig i.

Resten av föreställningen präglades av hovsamma och medlidsamma frågor från utskottets ledamöter. Det var ju så att både Margareta Åberg och Ulf Bengtsson varit sjukskrivna för allvarliga sjukdomar och man var i princip tacksam att de ville ställa upp. Det enda parti som ställde ett par skarpa frågor var SD. När ordföranden Andreas Norlén (M) till sist frågade om revisorerna ansåg sig kunna fortsätta och återställa allmänhetens förtroende för Riksrevisionen blev svaret JA från alla tre.

Mitt tips är att KU kommer att enas om att stanna vid anmärkning på några ”formella fel”.

Den interna granskning som uppdragits åt Hans-Gunnar Axberger inskränker sig också till just det. Inga huvuden kommer att rulla. SVT har hjälpt till att bagatellisera en stor fråga genom att underlåta att sända utfrågningen. Summering av presskonferensen: Fel har begåtts, förtroendet skadat men man kan inte hävda allvarlig försummelse, vilket krävs för entledigande.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Kommentar till utfrågning av riksrevisorer idag

 1. Tack Britt!

  Helt överlägset..

  PS: Kalle O var helt OK när han jobbade på LT,
  men sen gick det åt pipsvängen..

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an