Boken Ingeting är sant och allting är möjligt ger perspektiv.

En bok som ger perspektiv

Jag sitter i solen och läser en bok om det nya Ryssland. Författaren är TV-producent och har ett brittiskt cv och ett ryskt namn, vilket har gett honom unika möjligheter att syna Ryssland inifrån. Hans namn är Peter Pomerantsev och bokens ”Ingenting är sant och allting är möjligt”. Ordfronts förlag har givit ut den.

Under läsningen tänker jag efter vad jag är kritisk till i det svenska samhället. Det här är några områden som funkar dåligt:

Gode män och överförmyndare. Polis- och åklagare som visar ett passivt och liknöjt beteende: ”Vi lägger ner. Målsäganden har ju hunnit dö nu.”

Klimat- och miljö. Allmänheten är långt före politiken. Vi vill samåka, ha bilpooler och verkliga miljöbilar men politiken är inte med och skapar strukturer.

Korruption, skatteflykt och bankskandaler. Allmänheten är så upprörd som den orkar vara när affärerna radar upp sig. Vad gör politiken? Låter nåd gå före rätt, inrättar gräddfiler och kritiserar bankerna lite lamt utan att handla. Det gjorde Anders Borg och det gör Per Bolund.

Till slut rycker vi på axlarna när sossarnas flaggskepp Mona Sahlin obesvärat anser sig stå över lag och rätt. Osant intygande är ingen småsak och kanske bara början. ”Så beter sig eliten” tänker vi och ids snart inte gå och rösta på sådana figurer.

Ja, så är det här. Den ryska staten har en uttänkt strategi över hela fältet för att hålla folk i osäkerhet och förvirring. Putin håller diskret i tömmarna och bestämmer vilka oppositionella som ska få synas. Ett tag kanske. Sen något annat. I Ryssland går 99% av alla åtal till fällande dom. Pomerantsev gör en film om ett fall. En framgångsrik kvinna Jana Jakoleva har ett företag i kemibranschen. FSKN = myndigheten för droghandelskontroll bestämmer från dag till annan att den substans hon länge sålt bland annat till veterinärer, plötsligt är narkotika. Jana Jakoleva är därmed en farlig brottsling och fängslas. Alltsammans ingår i en högre plan från Kreml.

Boken ger ett perspektiv.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an