Britt tar tempen på Internationella Kvinnodagen

Jag tar tempen på jämställdheten idag. I Bryssel syns ingen ljusning. Bara Merkel är synlig i mansdominansen nu när hon börjat rätta sig efter kritiken och ta på sig en röd kavaj. Hon fick länge höra att hon var illa klädd och ful i håret på den tiden när hon tyckte utseendet var oviktigt. På 70-talet gick feminister i Palestinaschal och näbbstövlar och fick mycket skit för det. Jag har haft båda delarna. Nu är det högklackat och lösögonfransar som gäller. Hur har det kunnat bli så här konstigt?

Handelshögskolan i Stockholm är fortfarande en manlig bastion. Idag släpps en antologi skriven av tio kvinnor som varit forskare eller lärare där, ”179 år av ensamhet” är namnet. Deras känsla av utanförskap är gemensam. Många går i försvar, även kvinnor som inte vill hamna i offerrollen. Inför senaste kårvalet blev kvinnliga kandidater kallade ”hora” och ”prostituerad”. Rektorn säger att han är ”ledsen”.

I det offentliga rummet, till exempel i Östersund, varnar polisen kvinnor att röra sig sent om kvällarna. Gå i grupp eller stanna inne, säger polischefen. För många överfall har hänt och nu gäller försiktighetsprincipen. Mer än en tredjedel av börsbolagen saknar kvinnor i styrelsen. Särskilt mindre företag ratar kvinnorna. Nu måste vi lagstifta, säger forskarna. Har vi hört det förut, eller?

Det är statistiskt belagt att kvinnor får sämre vård än män. Hur är det då inom idrotten? Senaste exemplet var i förrgår, då de bästa kvinnorna skulle göra upp om en seger i Vasaloppet. På upploppet passade några män på att blockera spurtspåret som var vikt för dem.

Männens vilja att dela på barn och hushållsarbete avspeglas i ojämlikt uttag av föräldraförsäkringen. Det går framåt med små steg.  Inkomstgapet är fortsatt betydande. Kvinnans årsinkomst 2014 var i snitt 264 140 och mannens 338 16. Pensionen blir därefter.

Så där kan man hålla på. Dagens feminister tycks splittrade och många unga kvinnor är väldigt upptagna av tanken på skönhetsoperationer. När jag försöker prata om fackliga rättigheter och politik med unga kvinnor blir svaret ofta ”jag är inte så insatt”. Nej, det är klart utseendet tar tid och energi.

På min födelsedag i förra veckan blev jag på Facebook kallad ”surkärring”. Jag hade stuckit ut hakan och anmärkt på IKEAS aggressiva skatteplanering, alltså angripit en stor alfahanne, närmast en gud, Ingvar Kamprad. Jag störde jublet över det nya varuhuset i Umeå med mina småaktiga anmärkningar. Det hade sitt pris. På nätet är kvinnor som tar plats utsatta för mäns hat och hot.

För hundra år sedan hade kvinnor knappt något att säga till om och min mormor född i slutet av 1800-talet skrubbade kläder för hand. Vi fick rösträtt till slut och tvättmaskinen kom, men männen gör ändå inte sin halva del av hemarbetet. Nu drog jag alla över en kam, några tar ansvar såklart.

 

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an