Foto Malin Henningsson

”Att gilla saker på Facebook kommer varken förändra saker eller göra dig till en hjälte”

Medborgare som hjälper flyktingar, djurälskare som räddar hundar och katter, YouTube-kändisar som skänker pengar till hemlösa och ungdomar som hjälper äldre. Både Facebook, Twitter och Instagram fylls dagligen av dessa hjältehistorier. Det kommenteras, hyllas, delas och lajkas som aldrig förr, och mönstret är återkommande, dag in och dag ut. Men vad gör du själv för att förbättra vardagen?

Det är väldigt enkelt och bekvämt att lägga sig i sängen efter en lång arbetsdag eller efter en tuff dag framför skolbänken. Du bläddrar säkert igenom ditt Facebook-flöde och lägger märke till en och annan delning på en av dessa hjältehistorier. Du tänker säkert ”Herregud, vad bra att det finns någon som gör en sådan här gärning. Det här måste jag lajka”. Du trycker på gilla-knappen, scrollar vidare och somnar. Mer än så händer tyvärr inte.

Din lajk eller din kommentar visar att du i grund och botten är godhjärtad, att du till viss del bryr dig och att du har potentialen att förändra något dåligt i vårt samhälle till det bättre. Men tyvärr räcker det inte hela vägen. Dessa tusentals lajks trycks snabbt ner och problemet kvarstår, även om du inte ser det. Du orkar inte bry dig mer, du är självupptagen, egoistisk och tänker inte längre än så här. Klockan är mycket, du lägger huvudet på din sköna kudde, drar täcket över dig och somnar.

Sluta skryt på Facebook!
Bestämmer du dig för att göra en god gärning så behöver du inte dela den på Facebook. Du behöver inte någons bekräftelse eller kommentar på att det du gjort är bra. Det viktigaste är snarare att du själv känner dig stolt över dina gärningar.

Jag mår väldigt bra över det jag gör och det jag tillför. Bara i år har jag donerat över 3 000 kronor till diverse hjälporganisationer, bland annat till HBTQ-jouren. Jag bryr mig om samhällsminoriteter och vågar stå för jämställdhet. Jag råkar visserligen vara en fattig student men bryr mig ändå om orättvisor och våra samhällsproblem.

På helgerna cyklar jag till ett närliggande äldreboende och försöker umgås med de äldre. Vi pratar om livet, bläddrar igenom gamla bilder, diskuterar hur livet var förr och spenderar kvällarna med att spela Keno eller diverse systemspel tillsammans.

Sociala medier har aldrig varit min grej, och jag känner inte att jag behöver den där ”lajken” för det jag gör. Jag behöver inte heller din kommentar, din delning eller en emoji-smiley som bekräftar att jag gjort en god gärning. Den kommer inte göra någon nytta, för varken dig, mig eller någon annan. Bidra istället med något gott själv, och sträva efter att må bra över det du gör. Facebook kommer inte göra dig till någon hjälte.

Text & foto Malin Henningsson, journaliststuderande

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till ”Att gilla saker på Facebook kommer varken förändra saker eller göra dig till en hjälte”

 1. Facebook skulle kunna vara ett forum för en civiliserad diskussion. Tyvärr har det blivit en outtalad norm att man ska gilla eller skriva t ex ”Vilken snygging!” Väldigt tråkigt och ointressant men min erfarenhet.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an