Foto Medalj.nu Rickard Nyström

Årets Nobelpristagare i ekonomi

Idag, 10/10, meddelades vilka som får årets ekonomipris, som inte är något riktigt Nobelpris, det är instiftat av Sveriges Riksbank till minne av Alfred Nobel.

Riksbanken betalar summan för att ekonomi ska få högre status och betraktas som en vetenskap, vilket det inte är. I så fall skulle vi aldrig behöva drabbas av finanskrascher och bubblor

Årets pristagare är finländaren Bengt Holmström och britten Oliver Hart som forskat om konsten att skriva kontrakt. Avtal med försäkringsbolag nämns som ett exempel, däremot inte upphandling, vilket tycks vara nästan omöjligt att skriva utan att det blir oekonomiskt.

I dagens tidning läser jag en artikel av Joris Luyendijk med rubriken Ekonomerna behöver smart konkurrens. Författaren menar att ekonomipriset gjort mer skada än nytta och att man istället eller både och borde belöna samhällsvetare. Ja, äntligen! Då skulle sociologen Zygmunt Bauman vara en given kandidat. Men det är nog inte troligt att ekonomerna skulle vilja dela med sig. Det ligger inte i deras natur. Ett ekonomipris omformulerat till ett pris i Samhällsvetenskap borde ändå diskuteras. Om man prompt vill ha ett renodlat ekonomipris föreslår jag en vinnare som forskat hur man förhindrar placering av pengar i skatteparadis.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se