Foto Kent Livendahl

Skolorna blir kvar – en seger för demokratin

Högstadiet i Hallen blir kvar – liksom förskolorna. Ett klokt och omdömesgillt beslut av BUN i Åre kommun. Med förhoppning om ett lika positivt beslut i Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige.

En seger för många dock utan förlorare. En seger för Hallenbygdens innevånare och för engagemanget och ilskan. En seger för moderna kommunikationsmedier som facebook och bloggande som möjliggjort den totala mobiliseringen – Men även en seger för ledamöterna i BUN och för kommunledningen som lyft sig själva och förmått bortse från småskuret prestigetänkande och i stället lyssnat på folks protester – heder åt detta. Det är tyvärr alltför ovanligt att kommunpolitiker förmår att tänka i nya banor. Men framförallt är det en seger för demokratin som begrepp. Det visar att politiskt engagemang lönar sig.   Det lönar sig att mobilisera många människor, det lönar sig att vara med i samhällsdebatten. Jag blir dock en smula bestört när BUN:s ordförande påstår att man inte på något vis tagit intryck av folkopinionen – ett märkligt uttalande av en folkvald politiker – om hon är rätt citerad i tidningarna – det hade känts bättre om hon sagt att hon lyssnat på medborgarnas åsikter och tagit intryck av detta det vore mer hedervärt för en förtroendevald. Att förneka medborgaropinionen upplevs som patetiskt och arrogant.

Finns det då ingen förlorare – nej inte nödvändigtvis – men om man nu vill utnämna en förlorare skulle det väl vara den utredning som låg till grund för ursprungsförslaget där man bara tog hänsyn till skolorganisation och bortsåg från bieffekter och helhetstänkande. Hallens skola skulle slaktas för att stärka högstadiet i Mörsil – en så bisarr tanke att man vill kalla det för en ”politisk kannibalism.”

Nu är det tid att gräva ner stridsyxan – använd den kraft som ligger i bygdens totala samling och enighet till positiv satsning för framtiden. Kommunledningen har visat att man – förhoppningsvis- står upp för solidaritet och modernt tänkande. Och ett litet råd – teorin att Åre kommun bara skall utvecklas längs E14 mellan Mörsil och Duved bör kastas där den hör hemma – i soptunnan. Ta vara på kraften som finns i kommunens s.k. ytterområden. I Mattmar-Hallen-Marby området finns ett 50-tal företag. Med Nordlock som ett flaggskepp. Arvemuseet och ångaren Östersund bör också nämnas. Man arrangerar trollingtävling och musikfestival. Bydalen har en stor utvecklingspotential med koppling till samerna och rennäringen. I Kall räcker det att säga ”Fäviken” för att beskriva bygdens kraft. I Ottsjö-Vålådalen finns ett av kommunens mest attraktiva naturområden – kanske en blivande nationalpark. Handöl-Storulvån är inkörsporten till Sveriges mest frekventa turområde – ”Jämtlandstriangeln”, med tusentals besökare. I Ånn -Storlien frodas Norgehandeln som tillför kommunen miljonvärden i intäkter. ”Ytterområdena” är inte tärande utan närande.

Nu kan jag räkna mig som medborgare i Åre kommun igen. Vi finns.

Erik A. Egervärn

f.d. kommunfullmäktigeordförande

 

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Skolorna blir kvar – en seger för demokratin

 1. Så bra skrivet!
  Det värmer en “grumpy old man!”
  Men, om några år kommer
  ett förslag om nedläggningar av skolor igen..
  Hoppas att eldsjälarna är kvar i bygden då..
  (Politiker e som e flågu man vifte bort e stånn, sen landa dom på samma ställe..)

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se