Arkivfoto. Foto: Björn Dahlfors.

Debatt: Blir vi fler blir servicen bättre

Det är illa att våra förskolor och skolor hotas, just nu måste de räddas och när det är gjort är det dags att spänna bågen och motverka bygdens största problem, det som i grunden hotar vår all service, bostadsbristen och dess konsekvenser. Vi måste bli fler i Hallenbygden och där har alla ett ansvar att frigöra hus för inflyttare genom uthyrning eller försäljning.

Idag brinner skolfrågan het, skolorna gör Hallenbygden attraktiv. Att lägga ned förskolorna i Månåsen och Mattmar, samt högstadiet i Hallen skulle vara ett dråpslag. Men det är inte bara skolorna som hotas, lager på lager av kommunal- och kommersiell service skalas av, oavsett styrande majoritet. Problemet är skattebasen eller kundunderlaget om en så vill. Vi måste blir fler som bor i denna kommunens sydöstra avkrok.
Åre Kommun, och många andra kommuner, kämpar med röda siffrorna när året ska sammanfattas. Trots att Åre kommun växer befolkningsmässigt så pekar siffrorna åt fel håll. Det är de centrala delarna av kommunen som växer, ytterområdena minskar i befolkning. Servicen i de centrala delarna skalas upp för att möta en växande befolkning och ytterområdena skalas ner. Marknaden styr inte bara den kommersiella servicen utan också den kommunala.
Sedan länge har vi medborgare betraktats som kunder i samhället och när kundbasen minskar så klappar den kommunala servicen igen, precis som butiker och banker. Det kallas marknadsekonomi och den får förödande konsekvenser för landsbygden. Det är en modell som nästan alla kommunens styrande partier omfamnar.

För att få den goda kommunala servicen som vi önskar måste vi bli fler som “köper” kommunens tjänster. Det finns väldigt många hus i Hallenbygden som bara används för några veckors semester årligen. Boningshus omvandlas till sommarstugor på ett lika oroväckande sätt som hyresrätten i städerna utrotats av bostadsrättsomvandlingar.
Det finns dem som flyttat från bygden men behållit husen och så finns det dem som ärvt sina föräldrar och behållit gården, idag ägnar de sig åt att älska ihjäl sin forna hembygd.
Tänk om det flyttade in barnfamiljer i de husen som idag bara tjänar som sommarstugor, familjer som betalar skatt och bli kunder i den kommunala kommersen. Det skulle ge skolor och annan service ett starkt underlag och en god ekonomi. Det skulle också göra det möjligt för fler att driva företag för den lokala marknaden.

Du som äger ett hus som står tomt har ett ansvar att hyra ut eller sälja det. Du som säljer ett hus har ett ansvar att sälja till människor som ska bo i bygden även om det innebär att du inte kommer tjäna lika mycket på försäljningen.

/ Oroad för framtiden

Denna artikel kom in via vår tjänst för medborgarjournalistik.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

6 kommentarer till Debatt: Blir vi fler blir servicen bättre

 1. Precis!

 2. Detta har jag tänkt på länge. Det skulle vara någon typ av lag som gör att man inte får äga ett dugligt bostadshus utan att bo i detta … vet många hus som står tomma, som inte ens används som sommar stugor. Sen tycker jag även det är fel att man kan köpa hus bara för markens skull. Även om man skulle stycka av marken och sen sälja husen så förstör ju detta för landsbygden!

 3. Bra förslag! Kanske svårt att genomföra i dessa egoismens o högervindarnas tidevarv. Kanske man kan söka o få medel ur kommunens näringslivsfond och skapa någon form av mäkleri och öka kommunens sktteintäkter?

 4. Visst önskar vi alla att Hallenbygden och även andra bygder, vars framtid hotas genom minskande invånarantal, ska lyckas vända trenden och locka till sig fler fastboende, gärna då barnfamiljer. Därmed får vi behålla och/eller förbättra bl a den kommunala servicen.

  Däremot låter det sig inte göras så enkelt som genom att fritidsboende bara säljer sitt hus (till underpris) till människor som ska bo i bygden eller hyr ut det, som föreslås. Som bekant är det inte någon vidare efterfrågan på bostäder i trakten, trots att huspriserna hör till de lägre i vårt land.

  Ska en barnfamilj överväga att flytta in här så måste den kunna försörja sig.

  Krav måste ställas på folkvalda i stat och kommun att på olika sätt stödja etablering av företag och verksamheter i glesbygd.
  Det kan locka till sig nya invånare och en ökad befolkningsbas ger bättre grund för krav på samhällsservice.
  Det är naturligtvis tufft för boende i Hallenbygden när kommunala tjänster dras in av ekonomiska skäl. Det som sker här sker också i övriga landet, även i städer.

  Till de fritidsboendes försvar måste följande anföras:
  Vad skulle t ex Bydalen, Hovde och Höglekardalen ha varit utan turister och husägare?
  Dessa områden, ägda av ”fritidsboende”, har skapat och fortsätter skapa efterfrågan på varor och tjänster från många lokala företagare. Fritidsboende husägare köper, förutom produkter och tjänster från traktens företag, även kommunala tjänster, som t ex vatten/avlopp och renhållning samt betalar kommunal fastighetsavgift (fastighetsskatt). Är alla hallbor trogna ”sina” lokala butiker och företag?

  Vi fritidsboende behövs också!

  Karin, Tony, Magnus och Johan Ruster
  Yvonne och Åsa Mellberg
  Anna och Joacim Mellberg-Karlsson

 5. Håller helt med Tony.

  alla behövs för en levande landsbygd. Utan dem skulle det inte
  finnas ngn servicehandel i Hallen bygden.
  Det räcker inte med bybor för att få byn att gå runt.
  Det man däremot ska sträva efter är de hus som står tomma år efter år, o få dem att tänka tanken på att sälja isf att låta stället förfalla.

  För det finns familjer som söker boende.
  Men sluta säg att fritidsboende ska sälja sina stugor o hus.
  De är rädda om servicen på byn o behövs!

  det handlar inte om höger el vänster regering. Det handlar om
  sunt förnuft.

 6. Alla turister o sommargäster är mer än välkomna till Hallenbygden! Det som inte är bra är de många hus o gårdar som står tomma och inte används. Dessa skulle kunna hyras ut till människor som önskar bosätta sig här.För att undersöka o förhoppningsvis klara detta uppdrag skulle Åre kommun tillsammans med en lokal förening bilda ett landsbygdsmäkleri. Pengar till detta skulle kunna tas ur näringslivsfonden

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Nytt nummer av Händer i Hallenbygden

  Läs det senaste om Hallenbygden! Tryck här för att läsa. Rubriker i detta nummer:Nya bostäder i HallenDags att söka bygdemedelTankar om älgjaktFinfrämmande i bygden

 • Sommarprogrammet 2022

  Ett späckat sommarprogram med aktiviteter i och utanför bygden. Klicka här för att läsa! Trevlig sommar och läsning!Önskar vi i Redaktionen

 • Sommarinformation till Hallenbygden

  Trots att biblioteket i Allhuset i Hallen kommer att vara helt stängt för semester mellan den 27 juli till och med den 17 augusti och i övrigt öppet enbart onsdagar […]

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an