Foto: Linnea Haggren.

Debatt: Är glesbygden värd att behålla?

Trots upprepade åtgärder; besparingar, återhållsamhet, ekonomisk medvetenhet och transparens har de senaste årens utfall varit underskott inklusive förväntad årsprognos för 2014. Mer genomgripande åtgärder behöver åstadkommas för att säkerställa att kvalitativ och likvärdig utbildning enligt skollagens krav och läroplanernas mål erbjuds i Åre kommun med god arbetsmiljö för barn, elever och personal.

Citatet kommer från ett tjänsteutlåtande i en skolfråga som berör mig. Det är väldigt konkret i vår situation, men också allmängiltigt. Det är många kommuner som har den här situationen. Oavsett vad man gör så räcker inte pengarna till för det som måste göras. Någonstans går gränsen för hur mycket man kan spara, som skolans rektor sa.

Grundproblemet är att det behövs mer genomgripande åtgärder, men inte i kommunerna. Lagstiftningen är ofta skriven för städer, inte för glesbygd. I Plan- och bygglagen som jag arbetar med finns det ett bra exempel. ”Sammanhållen bebyggelse består av bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av väg, gata eller parkmark”. Sammanhållen bebyggelse finns bara på landsbygden. Gator och parkmark finns bara i städer. Människorna som skriver lagarna lever i en värld i städer och de närmaste omgivningarna. Det gör att lagarna stämmer där, men kanske inte hos oss. Även i skolans lagar syns detta, rektorn berättade en del om det.

Riksdagen behöver fundera på hur människor ska kunna leva och trivas i hela Sverige. Lagarna behöver skrivas så att de speglar livet i hela landet, inte bara i städerna. Pengarna behöver fördelas rättvist – och då menar jag inte att glesbygdsstödet ska öka – då menar jag att de kommuner som får leva med kraftverk för vind eller vatten ska få behålla en del av skattepengen som annars går in i den statliga plånboken. Företagen skulle kunna betala en del av sin skatt i kommunen där de är skrivna istället för att betala allt till staten. Fastighetsskatten för företagsfastigheter skulle kunna gå till kommunen istället för till staten. Vi ska vara tacksamma för att vi får glesbygdsstöd och EU-stöd sägs det. Ni som sitter och fördelar dessa pengar ska vara tacksamma för elen som driver era datorer. Vad skulle hända om vi klippte strömtillförseln söder om Dalälven?

Det kan vara svårt att leverera kvalité i städer också, det är andra utmaningar, men i glesbygd är det nästintill omöjligt med det regelverk som finns idag. Vi är så tacksamma för att vi har en riktigt bra skola i vår by och dessutom förskola, det är inte alla som har det.

Politikerna behöver fundera över hur vi hanterar glesbygden.

Ett annat citat från föräldramötet. Glesbygden är ett problem som vi måste hantera. Eller?
Eller är det så att glesbygden är lösningen på matförsörjningen för landet, den höga arbetslösheten, trångboddheten i städerna, för stora skolor där eleverna inte hinner ses av en vuxen varje dag och ohälsan bland befolkningen?
Vi är lösningen för att vi har metoderna och marken där mat kan produceras samtidigt som vi löser klimathotet.
Vi är lösningen för att det sättet att bruka åkrar och skog behöver fler personer som arbetar.
Vi är lösningen för att det finns många tomma hus och gårdar som ingen använder och mycket mark att bygga nya hus på.
Vi är lösningen för att skolor i lagom storlek gör att både elever och lärare hinner med sig själv och människorna runt sig. Då kan man koncentrera sig på lärande och växande.
Vi är lösningen för att naturen i sig själv läker människors själar.

Jag har bott i Stockholm och trodde aldrig att jag skulle trivas, men det gjorde jag. Jag är uppväxt på en mjölkgård och har flyttat till en annan, nedlagd, mjölkgård och visste att jag skulle trivas, vilket jag gör. Men jag har aldrig känt mig så ensam som i rusningstrafiken i tunnelbanan. Aldrig.

Gör oss sällskap i glesbygden – du får också plats!

/ Linnea Haggren

Denna artikel kom in via vår tjänst för medborgarjournalistik.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Debatt: Är glesbygden värd att behålla?

 1. Alla goda krafter och initiativ på landsbygden borde uppmuntras av politikerna dvs genom lagändringar och stöd, ekonomiskt och psykologiskt. Jordbrukspolitiken (s) på 60- 80-tal då endast stora gårdar fick finnas, gjorde stor skada.Folk flyttade. Nu sa faktiskt f d presidenten Clinton att återgång till småbruk är den enda räddningen för klotet. Men han bestämmer ju inte. Kanske är de få politiker vi har i Riksdagen för få och inte så högröstade. Varför kan Norge leva upp till att hela landet ska leva och inte vi?

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]