Britts kommentar om “Gokväll”

Gokväll är ett TV-program som lunkar på i samma hjulspår. Teman återkommer, hundskola, kattfrågor, sy om en skjorta till en väska. Torsdag – någon får ny stil med hjälp av frisör och stylist. I fredags var det som vanligt en kändis som skulle bjuda fyra gäster på middag.

Bordet är dukat enligt värden/värdinnans önskan, maten finns bara som fiktion. Det blev lite spännande eftersom det var Lena Andersson, känd författare till nyckelromanerna ”Egenmäktigt förfarande” och ”Utan personligt ansvar” som bjöd. Det blev en skräll i kulturvärlden när filmaren Roy Andersson som elefanten i rummet klev fram och sa ”Det är jag som är Hugo Rask”. Ester Nilssons obesvarade kärlek i den första boken, den som fick August-priset 2013. Det blev ett liv och ett kiv och författaren åker land och rike runt och förklarar att alltsammans är påhitt, Hugo Rask är Hugo Rask och Ester Nilsson har bara vaga likheter med författaren. Sånt säljer.

Till fredagsprogrammet hör också bok- och filmtips och nu var det kulturjournalisten Tara Moshizi, Lena Anderssons absoluta motsats som tipsade. Tara som personifierar uttrycket ”cool” och talar fortare än hon tänker, berättade att hon och pojkvännens fredagstradition var att bjuda varandra på en ny champagnedrink. Inget vanligt bubbel, äkta måste man unna sig en gång i veckan. Lena Andersson såg extremt obekväm ut i sin kavaj och utstrålade ”vad gör jag här?”

Lena Andersson är en person som problematiserar och gräver djupt. Hon har ett förflutet som elitidrottare och övergången från extremt träningsliv till författare och proffstyckare om allt möjligt fick sin förklaring i valet av gäster. Hon ville fråga dem alla om något. Marita Koch friidrottare från forna Östtyskland, gjorde världsrekord av det slaget som förutsätter doping. Lena ville fråga hur det kändes att fixa sådana omöjliga rekord. Nästa var skådespelaren Robert Redford, den person som fick Lena att gå från idrotts- till kulturvärlden. Hon hade sett filmen ”Mitt Afrika” med Redford och Meryl Streep ett otal gånger och särskilt fäst sig vid en scen, då Meryl efter deras första kärleksmöte på savannen frågar Robert vad han tänker om det som hänt. Han är oförstående. Precis där börjar Lena grubbla över hur olika män och kvinnor uppfattar kärleksrelationer. Slut med träning, tänkande och skrivande tog över. Övriga gäster var filosofen Platon och professorn Judith Butler, hon som menar att kön bara är en konstruktion, inget biologiskt. Lena hade också fastnat för ett yttrande av Ingmar Stenmark: ”På min tid kunde vi inte göra perfekta svängar. Vi hade inte tillräckligt bra redskap (skidor antar jag).” Precis som om det absolut perfekta skulle existera, filosoferade Lena Andersson. Jag reflekterade över hur tillfälligheter, i detta fall att se en film och bli förälskad i stjärnan, kan få så stora konsekvenser. Lena meddelade att hon nu gjort slut med Robert Redford.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Britts kommentar om “Gokväll”

 1. Lena Andersson hade intressanta funderingar i sin krönika i DN för någon vecka sedan där hon tog upp kvinnobilden. Varför förutsätts kvinnor vilja göra om sig, klä upp sig och styla sig? Hur mycket tid lägger inte vi kvinnor på att leva upp till föreställningen om vad som är kvinnligt, och vem har bestämt vad “kvinnligt” är? Som alltid spännande tankar som Lena A ger uttryck för. Föll hon själv offer för detta tryck så att hon köpte en ny kavaj till framträdandet i Go kväll?

 2. Ja, hon är alltid intressant. Idag undrar hon i DN vad framtiden kommer att anklaga oss för. Nej, ang. kavajen tror jag hon tog vad som fanns i garderoben. Den verkade inte ens passa riktigt bra, kanske second hand?

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Samtliga brandmän i Hallen säger upp sig i protest

  Samtliga 15 deltidsbrandmän i Hallen har sagt upp sig i protest mot de drastiska förändringar som Åre kommuns räddningschef Johan Blomé nyligen presenterat. Förändringar som räddningschefen baserar på statistik från […]

 • Åres Västra Storsjöbygd får tävla om statliga pengar.

  I början av 2018 kom förra regeringens landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till Åre kommun för att presentera ett särskilt statsbidrag för åren 2018 – 2020. Det var en satsning som regeringen […]

 • Bli inte lurad av Bluff-Sms bedragarna

  Det skickas ut väldigt mycket bluff-sms just nu, där man påstår att ett paket till er har fastnat och man behöver “lösa” problemet. Om du ändå har drabbats av någon […]

 • NU ÄR DET DAGS IGEN!!

  I morgon 24 juli kör Glá musikfestivalen igång i Hallen för artonde året i rad. En festival i samarbete mellan oss i GLÁ MUSIKALLIANSEN och HALLENS SPORTKLUBB. Förutom den sedvanliga […]