Den dagliga cocktailen av gifter

ORDET FRITT – Diskussioner om maten har cirkulerat i flera år. Många är medvetna om att maten är viktig. Många är medvetna om vad man stoppar i munnen.  Många är medvetna om att det finns E-medel i många produkter som säljs: ”E-medel, det är väl färgämnen och konserveringsmedel och sånt skit”. Men hur många är medvetna om vad dessa E-medel egentligen står för och vad som händer när vi stoppar i oss en cocktail av gifter flera gånger varje dag?

En giftfri vardag basunerar jag och Centerpartiet gärna ut, men vad innebär det? För mig innebär det så mycket mer än bara maten. Det handlar om vad vi tvättar håret med, vad vi smörjer in kroppen med, vad barnen kryper på, vad vi tillagar maten i, vad leksakerna är gjorda av, eller vad husen är byggda av. Alla dessa gifter skulle säkert, av någon, kunna påstås vara någorlunda harmlösa var för sig, men har någon forskat på hur de påverkar oss när vi blandar ihop det till en cocktail av gifter?

Jag har skrivit ett medborgarförslag till Åre kommun om en giftfri vardag. Jag hoppas att kommunen kommer att arbeta för att stoppa alla gifter och förhindra den dagliga cocktailen med gifter, i första hand för våra barn, men även för äldre och anställda i kommunens fastigheter.

Tänk ett giftfritt Jämtland! Kanske långsökt och naivt, men hellre naiv än omedveten.

Eva-Lena Blom
Centerpartiet Åre

ORDET FRITT – Här är alla välkomna att tycka till om och diskutera aktuella ämnen (politik mm) i vår vardag. Oavsett vilken partipolitisk åsikt eller livsåskådning du företräder är du välkommen. Din artikel kommer att modereras av redaktionen så att inte personliga påhopp, olämpliga ord eller hets mot folkgrupp mm förekommer. Här kan du skriva en insändare

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

9 kommentarer till Den dagliga cocktailen av gifter

 1. Hej! Ditt förslag är sannerligen behjärtansvärt och stöds säkert av de flesta. Måste man inte precisera vilka åtgärder man ska börja med för att undvika ett positivt men till intet förpliktande svar från politikerna? Till exempel att man går igenom alla barnmiljöer och ser efter vilka produkter som används för städning, vilka material man använt när man byggde i golv, lister etc. vilken mat man bjuder på nu, om man prioriterar närodlat, ekoodlat osv? Detta gäller förstås också äldreboenden. Alltså först, en undersökning av läget och sen uppstramning steg för steg mot det du ser som målet: en giftfri kommun. Samhället har ju institutioner som borde bevaka och befria oss från gifter, Livsmedelsverket och andra, men tyvärr är de väldigt lama och toleranta mot marknadskrafterna.
  Det vore absolut toppen om Krokom gick före och visade vägen. Det finns i Berg, där jag bor ett parti Bergspartiet, där en medlem har det stora målet: att kommunen ska bli en ekokommun. Bra, men jag tror inte att han fått gehör för det han pläderar för. Alla kanske håller med men tar inga beslut som leder till målet.
  Vill du svara på min fråga om hur det lokala Centerpartiet förhåller sig till att ändra minerallagen?
  Britt Jakobsson

 2. Fler människor borde sluta räkna hur många kalorier man stoppar i sig och börja räkna kemikalier istället.

 3. Ursäkta sent svar!

  Här är mitt medborgarförslag! http://evalenablom.se/miljon/giftifri-vardag-kraver-handling.html
  Där ser du att jag vill ha en inventering och att jag önskar att Åre kommun ligger på och går i bräschen.

  Återkommer med svar på minerallagen!

 4. Tack för svaret som gladde mig. Jag ser att Åre kommun också tänker rätt när det gäller bil/buss. Man kan inte ha som mål att minska bilåkandet och samtidigt höja bussbiljetterna med hundratals procent.

 5. Hej
  Jag har försökt att få ett bra svar på hur det lokala C ser på detta med minerallagen, uttag av avgifter osv. Tydligen diskuterades detta flitigt på stämman i Karlstad och där är partiet delat.

  Vad är dina frågor mer specifikt? Så kan jag ta upp frågan på nästa styrelsemöte, eller svara hur jag personligen ser på det (utifrån dina funderingar).

  Jag följde med på Per Åslings cykelturné i somras och träffade då både företrädare och motståndare för uranbrytning bla. Jag är helt emot en urangruva då man inte ser till framtiden utan bara vinning i nuet.

 6. Ordföranden Annie Lööf anser att en skärpning av minerallagen skulle minska utländska bolags intresse för att exploatera våra fyndigheter. Alltså ska det enligt c fortsättningsvis vara vidöppet och nästan gratis att bryta, göra vinster och som det hittills varit inte ta ansvar för miljökatastrofen. På lokal nivå, hur mycket motstånd har hon i frågan?
  Jag frågade Åsling på ett möte men fick inget klart svar.
  Fint att du arbetar emot brytning åtminstone mellan kyrkorna i Oviken och kanske också tydligt tar ställning för en skärpning av minerallagen?

 7. Centerpartiet i Jämtland är tydligt emot en urangruva!

  När det gäller själva minerallagen så var Partistyrelsens förslag att själva beskattningen i summor räknat skulle vara som idag men att en översyn av förhållandet mellan markägare och stat borde göras.

  Det är mycket viktigt att var och en har mer att säga till om!!

 8. Tack för svaret. Jag klurar på det och kampen går vidare för att rädda natur och bevara det som finns under marken och mår bäst av att stanna där. Nämligen alunskiffer.

 9. Jag har skickat in ett nytt inlägg om minerallagen till 321an.se och hoppas att vi kan fortsätta diskussionen om minerallagen där.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an