Kraftfull krishantering inom Kommunal

Min kommentar är att någon extern konsult hjälpt Kommunal att i sista stund göra denna kraftfulla krishantering. En hel pudel, inga försvarstal. Vad den hjälpen kostade, ville Annelie Nordström inte svara på.”

Vid en presskonferens idag stod Kommunals ordförande ensam till svars för de missförhållanden som kommit till allmän kännedom genom Aftonbladets granskning och som resulterat i att närmare 10.000 medlemmar gått ur facket. Hon gjorde nu stor avbön och med handen på hjärtat bad hon medlemmarna om ursäkt. Förlåt oss, för låt mig! Det handlade om den osunda kultur som hon var ansvarig för och som hon till viss del försökt förändra men allt eftersom själv blivit en del av. Det handlade om resor, representation, gåvor och olämpligt beteende. Det handlade om otydliga gränser och otydlig styrning av handelsbolaget Lyran. Det handlade om en komplicerad struktur gällande Kommunals fastigheter, där all makt funnits hos kassören Anders Bergström, som nu avgått med fallskärm.

Annelie Nordström meddelade att hon kommer att sitta kvar till kongressen, då hon inte ställer upp för omval utan avgår. Hon presenterade en detaljerad åtgärdsplan, där nummer ett var att fortsätta leta efter brister och där en funktion för visselblåsning snarast skulle finnas på plats. Alla lik är troligen inte ute ur garderoben, trodde hon. Allt detta startar omedelbart. Lyran har redan fått en ny styrelseordförande. Arbetet med Lyran ska utvärderas och professionell styrning och ledning tillsättas. Ny bolagsform. Översyn av trygghetsavtalen kommer att göras. Till förändringsarbetet ska professionell hjälp anlitas.

Den gyllene regeln som nu ska gälla lyder – allt vi gör ska vara bra för medlemmarna. Så sa Annelie och tillade att det gäller från idag. Hon gjorde en historisk tillbakablick på fackets historia och konstaterade att ett långvarigt medlemstapp hade funnits, nyligen hade en återhämtning skett och så nu ett stort avbräck. Facket behövs, menade hon och trodde att de nu beslutade åtgärderna skulle återupprätta förtroendet. Annelie Nordström fick några frågor om sitt ansvar, varför hon inte avgår direkt och de s k missförstånden runt Margot Wallströms lägenhet. Den senare frågan valde hon att inte kommentera eftersom förundersökning pågår gällande mutbrott. Vad ångrar du? Jag ångrar allt, var svaret. Hennes egen fallskärm visste hon inte besked om.

Min kommentar är att någon extern konsult hjälpt Kommunal att i sista stund göra denna kraftfulla krishantering. En hel pudel, inga försvarstal. Vad den hjälpen kostade, ville Annelie Nordström inte svara på.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se