Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht tankar sin tjänstebil i Hakkas! Foto Kent Livendahl

Hakkasbygden en livskraftig landsbygd

Torsdagen den 18 augusti var det officiell invigning av Hakkasbygdens nya egna mack. Byns invånare hade bjudit in landsbygdsministern Sven-Erik Bucht för att hålla tal och klippa bandet. Invigningen blev en enda stor fest med kaffe och tårta, invigningstal av ministern, kommunalrådet Jeannette Wäppling, försäljningschef på Skoogs bränsle Tomas Andersson och Erik Carlsson från mack-gruppen.

Men, Hakkas har numera inte bara en egen mack utan även en egen orkester vid namn Hakkas Gasoliners som bjöd på härlig musik, spred glädje och lyfte arrangemanget till skyn! I orkestern: Leif Åhl, Roger Johansson, Mikaela Nilsson, Sara Carlsson, Fredik Gustafsson och Marcus Abrahamsson!

Ministern tankade naturligtvis sin tjänstebil och lovade att visa upp kvittot för regeringen som bevis på att på landsbygden klarar man det mesta själv. Han påpekade dock att regeringen har avsatt en mängd miljoner som är öronmärkta för svenska landsbygden som ska slussas ut via landsbygdsprogrammet.

Att kunna behålla arbetstillfällen och service på landsbygden är inte lätt! I Hakkas som ligger fem mil sydost om Gällivare har man nu tydligt ”satt ner foten”. Hakkas tillhör Gällivare kommun, Norrbottens län och ligger i landskapet Lappland.

Att ta saken i egna händer är vad byborna har gjort och lyckats med konststycket att på mindre tid än åtta månader blivit bensinmacksägare. OK meddelade nämligen att i deras strategi för framtiden passade inte macken i Hakkas in eftersom ur dess bensinmunstycken rann det ”bara” ca 700 000 liter per år. Deras krav var det dubbla.

Byborna förstod att om de inte lyckades behålla en mack i byn kunde det ganska snabbt få tråkiga följder för bygden. Försvinner macken vad försvinner härnäst? Det bildades snabbt en Mack-grupp bland de 700 invånarna i byn. Den ekonomiska föreningen HBB (Hakkasbygdens boende) tog sig genast an frågan och började sälja andelar till privatpersoner och företag. Man satte ett mål, att sälja 400 andelar à 2000 kr, vilket man nådde i slutet av juli.

Samtidigt fick man stor förståelse och stöd från många håll, av kommunen, länstyrelsen, föreningen ”Hela Sverige ska leva” med flera. Skoogs bränsle visade ett stort intresse att etablera en mack i Hakkas. Placeringen var viktig för dem och för mackens utvecklingsmöjligheter. Föreningen fick köpa lämplig mark i närheten av Europaväg 10 som är ett starkt trafikerat stråk mellan Luleå och Nordnorge. SCA hjälpte också till genom att avverka skog för att ge fri sikt från E10 in till macken. Mackgruppen tror för övrigt att med den nya placeringen att försäljningen t. o. m kommer att överstiga Oks krav för att behålla sin station! Man baserar detta på den stora mängd lastbilar som passerar på europavägen och till vilka besinstationens utformning är anpassad.

På landsbygden i Norrland löser man det mesta själv med ideellt arbete och som ministern själv uttryckte det: med ett stort mått av ”jävlar anamma”! Men de som vill bo på landet ska kunna göra det och inte tvingas att flytta till olika städer är budskapet som HBB sänder ut med sitt ”jävlar anamma”-agerande. Kan detta vara starten av en förändrad attityd gentemot landsbygden i de norra delarna av Sverige? Ministern tar med sig ett trevligt minne till storstaden och imponerades av mack-gruppens skickliget och beslutsamhet! Dessutom påpekade han flera gånger att bygdens invånare skulle vara stolta och glada över det de hade åstadkommit!

Här klipper landsbygdsministern bandet! Foto Kent Livendahl

Här klipper landsbygdsministern bandet!
Foto Kent Livendahl

Erik Carlsson mackgruppen såg en ljus framtid i Hakkasbygden! Foto Kent Livendahl

Erik Carlsson mackgruppen såg en ljus framtid i Hakkasbygden!
Foto Kent Livendahl

Hakkas Gasoliners underhöll och spred glädje! Foto Kent Livendahl

Hakkas Gasoliners underhöll och spred glädje!
Foto Kent Livendahl

Christina Eneris visar hur tårtorna såg ut innan... Foto Kent Livendahl

Christina Eneris visar hur tårtorna såg ut innan…
Foto Kent Livendahl

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

4 kommentarer till Hakkasbygden en livskraftig landsbygd

 1. Sammanhållning och beslutsamhet! Vilket fint exempel.

 2. Och vad har detta reportage med 321 an att göra? Inte ett dugg. Kanske måhända nån speciell som bor där kanske. Bara undrar

 3. Artikeln om Hakkasbygden är ett strålande exempel på vad man kan uträtta tillsammans på landsbygden!
  Vi har samma problem att få behålla vår service i Hallenbygden. Tack vare att folket i Hakkas gick ihop och bildade en ekonomisk förening lyckades man behålla en av de viktigaste funktionerna på landet där avstånden är stora, en mack!!

  Här har vi, tack och lov, en förening som bevakar att inte skola och andra serviceinrättningar tas bort, HBIS Hallenbygden i samverkan som också äger tidningarna 321an.se och tidskriften 321anMagasin.

  Man måste förstå att byarna, tex Hallen och Månsåsen och en mängd andra byar på landsbygden, har ett gemensamt: Vi ligger på landsbygden med dess specifika problem att kunna bo kvar här.

 4. Bra kommenterat, Kenta!!!
  T o m som Stockholmsboende förstår jag definitivt problemet.

  Hälsningar

  Tony
  Bynom/Bromma

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an