Britt kommenterar IKEAS skatteflyktcirkus

Det fanns en tid då jag inbillade mig att jag skulle bli porträttmålare. Jag övade mig på att avbilda kända personer som jag ansåg vara skurkar t ex Jacob Zuma, president i Sydafrika, anklagad för allt möjligt men frikänd.

Efter hand ville jag balansera porträttgalleriet och inriktade mig på sådana som gjort verkligt fina insatser för goda ändamål. Några av dem hänger på väggen i trappen, de är nu mycket gamla eller döda. Mansdominansen var total. Alltså började jag söka efter en kvinna. Jag fann Eva Joly född 1943 i Norge, jurist och politiker för De Gröna i Frankrike. Hon arbetade främst emot korruption och kandiderade en gång till presidentposten. Det var rätt länge sen.

Nu dyker hon upp som EU-parlamentariker, där hon lagt fram en rapport om att IKEA har ett ovanligt aggressivt upplägg för att undvika skatt. ”Det är skadligt för hela samhället när företag försöker minska skatten så mycket som möjligt”, säger hon. Skamligt också, säger jag. Kamprad var tidigt ute på den banan. Han flyttade företaget till Danmark och sedan vidare ute i Europa. På toppen en stiftelse i Liechtenstein, Interogo, som hölls hemlig till dess Uppdrag granskning avslöjade den 2011.

DN visar idag hur IKEA flyttar runt pengar mellan olika delar och olika länder på ett sinnrikt sätt för att nästan helt undgå skatt. Interogo i Liechtenstein som inte tar ut någon skatt på utdelningar från utlandet spelar en stor roll i flyttcirkusen. Mitt porträtt av Eva Joly hänger fortfarande över soffan.

Ett nidporträtt av Ingvar Kamprad vore på sin plats men just nu ägnar jag mig åt kulturpersonligheter. Jan Guillou, en av miljonärerna inom kultursfären, sysslar inte med skatteplanering. Det gjorde inte heller Henning Mankell.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • RUS i biblioteket

  RUS är en förkortning av Regionala Utvecklingsstrategin. Den 31a oktober var Linda Forss och Annette Forsberg från Regionen och pratade om detta i biblioteket i Hallen. Det har och kommer […]

 • Läs Det Händer i Hallenbygden på nätet!

  Nu kan du läsa Det Händer i Hallenbygden digitalt! Tryck på de inringade områderna, gå in på tidningsarkivet och sedan “november 2019- klicka här för att läsa”.

 • “Tänd ett ljus och minns”

  Om du ej har möjlighet att tända något ljus på kyrkogården i Allhelgonahelgen så kan vi göra det åt dig. Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen på tel: 0647- 146 56 are.kyrkogard@svenskakyrkan.se

 • Hallgården 8/10 2019 Stormöte angående Räddningstjänsten i Hallen!

  ”Man ur huse” för att stötta Räddningstjänsten i Hallen ca 260 personer kom för att bilda sig en uppfattning om det akuta läget som har blivit p.g.a att de 15 […]