Avskaffa landstingen?

Då och då hörs ett nödrop som är som en fråga: varför avskaffar vi inte landstingen? Ett landstingsråd svarade inte oväntat: Nej, det går inte. Det vore inte rätt mot folket.

Som representant för folket, många som jag talat med, kan jag säga att ingen har tyckt att landstingsorganisationen är bra. Landstingsrådet tänker nog på sig själv.

Vi har länge levt med en följetong om vårt eget landstings bedrövliga ekonomi, läkarnas generösa avtal som leder till kostnader för hyrläkare och dessutom nyligen en kraftig höjning av patientavgifter. Vi jämtar och härjedalingar betalar mest för läkarbesök och ambulansfärder i hela landet. Det finns ingen jämlikhet, varken vårdens kvalitet eller kostnader men vi tycks böja våra huvuden och acceptera.

Ur demokratisynpunkt kan landstingen knappast försvaras.

Jag har haft anledning att jämföra med vårt grannland Danmark eftersom en av mina döttrar arbetar i Sverige och bor i Danmark. Hon betalar skatt i båda länderna och förvånas ideligen över hur olika man organiserat sjukvården. I Dannmark är sjukvården statlig och skattefinansierad dvs upplevs som gratis. Gäller både om man blir inlagd eller besök hos läkare. Man har inga akutmottagningar där det gäller att vänta i timmar. Man ringer ett nummer och berättar om sitt problem, får en snar tid för ett läkarbesök och frågan: Passar det för dig? Väl hos läkaren bedöms behovet, remiss skrivs och allt fungerar snabbt och bra. Ambulans debiteras inte utan ingår i den skattefinansierade sjukvården. Min dotter och alla andra boende i Danmark har samma förmåner som danska medborgare.

Ett slopande av landstingsorganisationen och statligt övertagande av sjukvården skulle vara ett stort lyft i demokrati och jämlikhet. Med statlig styrning kunde också läkarnas villkor regleras på ett rättvist sätt.

Varför driver inget parti en så självklar reform?

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

3 kommentarer till Avskaffa landstingen?

  1. Har länge tyckt detsamma! Mycket bra inlägg! Kanske ett av de bästa.
    Tackar så mycket!

  2. Tack för din kommentar. Låt oss fortsätta att skapa opinion för att slopa landstingen och framför allt förstatliga vården.

  3. Jag har under lång tid tyckt detsamma. Det är viktigt att få vården jämlik.

    Tack!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an