Bild lånad av stockholmsbloggen.se

Britt kommenterar – Förbud att tigga

Det kommer det ena förslaget efter det andra för att få bort tiggarna. Jag medger att jag skäms när jag lägger några mynt eller i enstaka fall en sedel i muggen. Idag var det särskilt påtagligt när en kvinna i min ålder kysste min hand men jag har absolut inte kommit på tanken att ett förbud skulle vara någon lösning. Jag får väl stå ut med obehagskänslan att mitt bidrag ingenting betyder och fortsätter att lämna en slant. Att aldrig ge något, vore värre.

Moderaterna i Stockholm har kommit med flera kreativa förslag för att stoppa tiggeriet. Det ska nu där bli förbjudet att sitta och ligga på golv, sälja tidningar, spela musik eller störa folk innanför Storstockholms lokaltrafiks spärrlinjer. De vill också öppna för ett direkt tiggeriförbud vilket hittills inte varit lagligt. Tiggeri är en växande källa till otrygghet, påstår trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M). Åtminstone verkar de som tigger i Östersund vara mycket fredliga personer, jag har heller aldrig hört att de är kända för att attackera folk i storstäderna. Däremot blir de attackerade. Men Kristoffer Tamsons är tydligen ängslig.SD hakar på.

En som är inne på samma linje är förre statsministern Göran Perssons (S). Med myndig stämma och min uttalade han i Agenda sin inställning – förbjud tiggeriet! Konstigt nog får den mannen sällan några besvärande följdfrågor, han har dispens att kläcka ur sig vadsomhelt. Vad ska tiggarna göra då? kanske Anna Hedenmo frågade. Åk hem och ta kampen! blev Göran Perssons råd. Känner han inte till deras historia och totala underläge i hemländerna Rumänien och Bulgarien? Det gör han säkert men som moderaterna vill han bara ha bort påminnelsen om att fattigdom faktiskt finns ur sin åsyn. Dålig stil.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

6 kommentarer till Britt kommenterar – Förbud att tigga

 1. http://avpixlat.info/2015/04/29/rumansk-hjalporganisation-ge-inga-pengar-till-romska-tiggare/

  Britt,

  Jag tror inte Du upplever detta tiggeriproblem ute i landsorten eller förstår omfattning av det som vi boende i större samhällen.

  Inledningsvis tror jag inte man kan förbjuda tiggeri.
  Det är väl ngt som alltid funnits i förmodligen alla samhällen. Men situationen för närvarande i bl a Stockholm är inte trevlig.
  Du har tiggare nästan var femtionde meter när du promenerar och om du håller dig i citykärnan i Stockholm. Det är tiggare i alla former, rena pengatiggare, s k musiker-tiggare, tidningsförsäljare, s k sångare med bössa, prylsäljare, tiggare som lägger ut lappar med text i tunnelbana om vilken misär de lever i. Alla har sjuka barn eller döende föräldrar.
  Man nästan snavar på dessa tiggare och de är rätt enerverande i sitt gå-på-sätt de ber om pengar.
  Vad ger dem för rätt att tigga och att tjäna en slant på sitt vis? Om Du vill sälja en vara på ngt av stadens gator, torg eller i tunnelbanan måste Du ha tillstånd. Tiggarna har inga tillstånd och vissa av tiggarna arbetar kriminellt genom tvingande medel.
  Läs gärna länken i början på mitt inlägg. Rumänska hjälporganisationer avråder att vi skänker pengar till tiggarna.
  För en gångs skull håller jag med Göran Persson i hans inlägg i Agenda. Rekommenderar att romerna far hem. Det är ju så ordnat att Sverige och kanske även EU skänker hjälppengar till både Rumänien och Bulgarien för att hjälpa dessa stater med romerna. Romerna får väl som andra folk ställa krav på sina folkvalda i sina hemländer. Det har ju folk i alla tider gjort. Se vad som hänt inom arabvärlden under senare år. De har i alla fall börjat.
  Om vi nu låter romerna tigga vidare. Vilka andra grupper skall få komma hit och tigga samt få göra som de vill. De finns ju som du vet lite flera hemlösa människor utanför våra gränser i bl a Europa som t ex syrier, afghaner, irakier m fl Ska vi ha dem också sitta tiggande på våra allmänna platser. Sen finns det kanske andra som vill tigga och tjäna en slant.
  När skall vi säga STOPP?
  Vad tror Du?
  Du förstår ju själv Britt. Hur länge skall vi acceptera vår nuvarande ordning. Jag kan ju tycka att det är säkert synd om många av dessa tiggare men som han sa Mr Hermansson (Vpk) ’någon jävla ordning….måste vi ha’ eller hur.
  Vi hjälper ju inte romerna långsiktigt för att de får sitta på våra gator. Ska de sitta och tigga pengar i hela sitt liv. Ska deras barn ta över platsen utanför Åhléns-varuhuset t ex där barnets far/mor satt och tiggde i en massa år och där de även sov nattetid.
  Du hör själv. Ska vi leva så?

  Jag vill inte skryta, men jag skänker pengar till olika typer av behövande organisationer som t ex Rädda Barnen, Frälsningsarmén, Röda Korset och liknande ideella organisationer där jag vet att pengarna tas omhand på ett helt annat sätt och flera människor får del av hjälpen.
  Jag har faktiskt aldrig skänkt ett öre till tiggarna på våra gator.
  Så var det med det.

  Hälsar
  Tony (boende både i Stockholm & Hallen)

 2. Hej! Ditt obehag kan väl endast överträffas av möjligheten att du själv skulle vara tvungen att tigga.
  Hälsningar
  Britt

 3. Tja,

  Alternativet till tiggeri kanske kan vara hederligt arbete, som de flesta vuxna människor på denna planet ägnar sig åt, liksom Du.

  Hilsen//Tony

 4. Arbete är ett bra alternativ. Jag tror att de som tigger gärna tar ett jobb om det erbjuds. Det finns några enstaka exempel på att de fått möjlighet till det i Sverige. I hemländerna tycks det vara nästan hopplöst. Om barnen får hyfsad skolgång så kanske problemet försvinner om någon generation. Till dess tycks vi få se fattigdom i vitögat även här fast vi är ovana och det väcker olust.

 5. För mig känns det som jag skulle vara en bidragande del till att permanenta tiggeriet om jag slänger pengar ner i en pappmugg. Ett sorts avlatsbrev för mitt samvete möjligen men jag vill verka för att få bort det mesta av tiggeriet. Att tiggeriet är förknippat med en viss folksort gör det bara mer bekymmersamt. En revolution i Romernas värld skulle behövas och det måste EU fortsätta jobba för. Tvivlar på att det alls händer något. Pengar verkar inte vara problemet

 6. Pengar som EU skickat till Rumänien har tydligen inte varit öronmärkta för romerna utan kanske hamnat i helt fel fickor. Någon representant för landet sa att riktat stöd till just den folkgruppen skulle väcka motstånd. Politiker är fega där också och vågar inte riskera röster. Att ge till organisationer verkar inte heller funka. Fast vi rekommenderas göra just det istället för att skänka en slant i muggen. Nu har vi ju ett ”råd” som ska ge råd till kommunerna. Fast råd var det inte heller utan bara ”experter” som berättar hur olika man gör…
  Jag blir inte klok på detta.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an