Foto Lennart Dannelind

Britt kommenterar: JULEN

Jag analyserar julen med min stordstadskompis, hon är ensam som jag och står inför valet, åka ”hem” till Jämtland eller stanna i Gamla Stan. Det är enklare att strunta i julen i Stockholm. Man kan välja att gå ut i vimlet eller stanna inne utan julstök och traditioner. I en by får man oundvikligen frågan. Vad ska du göra på julafton? Du är väl inte ensam? O s v. Man känner sig som ett stort besvär.

Nu letar jag i morgontidningen efter goda nyheter. Ja, jag hittar en från Västertorp. ”Tonåringar ingrep när man sparkade tiggare”. Jag är arg, det var ingen som brydde sig, säger en 16-åring. De som slog och trakasserade tiggaren, var i 50-årsåldern och berusade. Tack vare frivilliga krafter finns också i huvudstaden vinterskor, herr-, dam- och barnkläder och gosedjur samlade i ett centrallager. Där kan Migrationsverket, kommuner, organisationer eller privata aktörer beställa vad som behövs för flyktingar.

Så hör jag på radionyheterna att polis- och åklagare i Trollhättan inte bryr sig om att forska i mördarens sociala kontakter på internet. Anton Lundin Pettersson, som sköts av polis, hade köpt svärdliknande knivar på internet innan han tog sig in på skolan och utförde sitt hemska dåd. Har man inte lärt sig något efter fallet Peter Mangs i Malmö? Man har förhört mördarens bekantskapskrets, läst hans avskedsbrev där hans motiv klart är utsagda men struntar i att forska efter fler möjliga gärningsmän som kan finnas i hans nätaktiviteter. Under tiden fortsätter rasister i Trollhättan att trakassera människor med mörk hudfärg och utseende som talar för invandrarbakgrund. De är rädda och vågar inte gå ut. Lika lite som på tomten tror jag på ensamma galningar.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se