Foto Poker.se

Statligt spelmonopol blir dold valfråga

Monopolverksamheter i Sverige har funnits sedan en längre tid. Sverige är också ett av få länder i världen som har bevarat sitt monopol längst.

Förstatligandet tog sitt grepp inom telefoni- och postsektorn när den dåvarande post- och telestyrelsen upprättades. Utöver detta placerades även andra affärsområden inom monopolet. Några av dessa är apoteket, elbolagen, bilprovningen, tv och radiobranschen, systembolaget såväl som svenska spel.

Många blev på senare tid privatiserade men en stor bransch som fortfarande kvarstår är spelbranschen, som idag begränsar svenska medborgare till att enbart spela på svenska spel.

Många av våra grannländer har antingen skrotat monopolet eller reglerat sin marknad genom exempelvis ett licenssystem. I Sverige kvarstår frågan, vilket också har fått Svenska pokerförbundet att agera och lyfta upp frågan inför valet 2014.

Den svenska spellagen har även uppmärksammats av EU, som efter påtryckningar är villiga att pröva Sveriges ageranden i EU-domstolen. Dagens spellagar förbjuder nämligen livepoker helt och hållet, vilket också är orsaken till att många tar sig till utlandet för att delta i turneringar.

– I praktiken har vi idag ett totalförbud mot livepoker i Sverige samtidigt som staten driver casinon där livepoker är en huvudattraktion. Dessutom med insatsnivåer som är så pass höga att de allra flesta av oss inte kan vara med och spela, skriver förbundet på sin hemsida.

De samma har nyligen gått ut med kampanjen ”korten på borden”, och syftet är att uppmärksamma det svenska förbudet.

I samband med kampanjen producerades ett antal reklamfilmer för TV3, men förbjöds då de ansågs innehålla politisk propaganda.

I en intervju med föreningens ordförande är det dock bekräftat att förbundets nästa steg blir att ta sig till Almedalen för att lyfta upp problemet till en valfråga.

– Vår plan är att själva ta kontakt med alla partier för att höra deras ställning i frågan. Vi har redan talat med några och vi kommer även att delta under Almedalsveckan är det tänkt. Vi försöker sprida dessa videos så gott vi kan även utan tv men tittar över om vi kan överklaga beslutet vi fått tillsammans med våra jurister, säger Lina Olofsson, förbundets ordförande.

– Förbundet har en politisk grupp inom styrelsen som jobbar stenhårt med detta just nu och vi kommer att fortsätta göra det fram till valet då detta är vårt viktigaste år någonsin om vi vill försöka få till någon form av ändring på hur det ser ut i dagsläget.

Hittills har bara centerpartiet och kristdemokraterna uttalat sig om frågan. Båda är villiga till att upprätta ett licenssystem för andra aktörer som vill etablera sig inom spelbranschen.

Daniel Azzopardi

 

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an