Lingon lindrar effekten av fet mat

Blåbäret kan nu få konkurrens av lingonet vad gäller nyttighet. Studier på möss visar att lingon kan lindra flera av de negativa effekter fet mat har på kroppen, rapporterar Ekot.

Det är forskare vid Lunds universitet som studerat en typ av möss som lätt blir feta. Mössen delades in i grupper där de flesta fick äta fet mat samt olika sorters bär i tre månader. Den grupp som åt lingon fick det bästa resultatet.

Mössen i lingongruppen var inte feta. De hade också lägre blodsocker, var inte lika insulinresistenta och hade lägre inflammation i kroppen.

– När vi började se resultatet att de framför allt var skyddade mot viktuppgång så var det ju väldigt spännande. Vi hade väl tänkt att blåbär och svartvinbär kanske skulle ha den här effekten, men det här med lingon var ju lite nytt, säger Lovisa Heyman, molekylärbiolog och doktorand, till Ekot.

Även svarta vinbär och blåbär hade visserligen gynnsam effekt på mössen, men resultatet var inte lika tydligt som för lingonen.

Nu ska forskarna gå vidare med att ta reda på vilka ämnen som gör att lingon kan lindra effekterna av en fet kost. Längre fram kan det bli aktuellt att utföra en liknande studie på människor.

Källa: ATL >>>

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Lingon lindrar effekten av fet mat

  1. Intressant!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se