Britts kommentar: Vänster- och högervåld

Det tycks vara så att både höger- och vänsterextremister är våldsbenägna.  Uppdrag granskning har visat skrämmande exempel på båda.  När nazisterna marscherar kommer vänsterextremisterna och attackerar, något som de senare något genomskinligt ursäktar med självförsvar. För en utomstående betraktare verkar det som om båda grupperna har medlemmar som gillar att slåss. Det går så långt som till att slå ihjäl eller knivdöda. Högerextremisterna ger sig företrädesvis och oprovocerat på svarta och vänsterextremisterna på nazister. Vad är det fråga om? Samma unga män uppträder också som fotbollshuliganer och medlemmar i klubbarnas firmor, i sammanhang då de bestämmer att regelrätta ”slag” ska äga rum. Ligger det i generna hos en del män? För några år sedan blev en tonåring misshandlad till döds på Kungsholmen i Stockholm och det visade sig att förövarna kom från fina och dyra Östermalmsadresser. Kristofer Ahlström i DN (Krönika 10.5) minns sin uppväxt på 90-talet i Visby. Familjen var garanterat helylle och pappan var sorgset oförstående när polisen varnade honom att sonen sysslade med sprängämnen. Kristofer Ahlström tror att det i en viss ålder handlar om att tävla, slåss och få respekt. Ett uråldrigt alfabeteende kallar han det.

Alla som hellre sittstrejkar och hyllar Gandhis ideal grubblar och undrar om det måste vara på det här viset? I morse hörde jag Tommy Körberg sjunga Fattig bonddräng i programmet Andliga sånger. …”och när lördan kommer vill jag ta mej ett rus/Sen när jag blitt livad vill jag tampas och slåss..” Astrid Lindgren trodde på Gud när hon behövde honom och sången slutar med att Fattig bonddräng finner nåd inför Herren.

Vad har 321ans läsare för åsikt  i frågan?

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Britts kommentar: Vänster- och högervåld

  1. Jag tror att det är samma grabbar som slåss överallt, vid demonstrationer på fotbollsmatcher mm. Varför dessa individer gillar att slåss är frågan. Kanske allt börjar under uppväxten. Vad fick de lära sig av sina föräldrar? Vad är rätt och fel?

  2. Idag presenterades en forskningsrapport om användning av våldsamma dataspel. Forskaren hade jämfört spel med och utan våldsinslag och hur de fysiskt och psykiskt påverkar.Spel som gör spelaren delaktig i våldet påverkade mer än t ex TV-spel och våldsfilmer. Det fanns starka indikationer på att användning av våldsspel även påverkar spelarnas attityder till andra människor.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se