Britts kommentar: Tänk om valrörelsen handlar om helt fel saker

Tänk om valrörelsen handlar om helt fel saker. Det finns kanske mycket angelägnare frågor att debattera. En är att Stiftelsen för strategisk forskning berättat att mer än 50 procent av dagens anställda inom 20 år lär vara ersatta av digital teknik. Vad gör vi för att upprätthålla ett anständigt samhälle i det läget? Kortar arbetstiden och delar på jobben som finns? Diskuterar medborgarlön eller basinkomst?

Igår hörde jag Henrik Schyffert och Fredrik Lindström, kända för sina föreställningar ”Ljust och fräscht” och ”Ägd”, i TV faktiskt säga att det är ohållbart att konsumera så mycket som vi gör. De hade förstått att ständig tillväxt leder till jordens kollaps. Det borde vi sannerligen prata mera om.

Jag läser att männen i Pajala dör i snitt nio år före männen i det välmående Danderyd. Växande klyftor och att ”samhället håller på att gå sönder” har nämnts då och då men några riktigt skarpa konkreta förslag till ändring saknas.

Så har vi ödesfrågan. 800 forskare slå larm om att klimatförändringarna inte bara hotar vårt ekologiska system utan också det ekonomiska. Efter översvämningar och skogsbranden har snacket gått att vi får anpassa oss. Alltså politiska beslut för att minska utsläppen och rädda klotet till våra barnbarn står inte överst på dagordningen. Det borde de göra.

Alla som gissar att jag idag kommenterar vad som står i vänsterpressen, har gissat rätt.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se