Britts kommentar: Edward Snowden

Den privata stiftelsen Right Livelihood Award, grundare Jakob von Uexkull, har i år beslutat ge priset (kallas alternativa Nobelpriset) till bland andra visselblåsaren Edward Snowden och journalisten Glenn Greenwald. Enligt traditionen avslöjas pristagarnas namn i UD:s pressrum och priset delas senare ut i Riksdagen. Det ges till personer som med mod och civilkurage kritiserat sina egna regeringar, ett kriterium som gäller också för Snowden som hävdat att NSA:s massavlyssning av den egna befolkningen strider mot USA:s rättsprinciper.

Alla som tittar på nyheterna har sett och hört att Carl Bildt nu bryter traditionen och portar stiftelsen från UD. Det fanns någon krystad förklaring om nya säkerhetsbestämmelser och till sist att det där fick väl skötas på Bokmässan. Naturligtvis är Edward Snowden ett känsligt namn i sammanhanget. Vi kan ju inte stöta oss med USA!

Peter Eriksson MP beklagade Carl Bildts politisering av priset, så har man aldrig gjort när det handlat om mindre stater. Jag hoppas och tror att vi snart har en utrikesminister som vågar visa något lite kurage i förhållande till USA. Det är så pinsamt med all denna underdånighet. Antagligen har väl Sverige skrivit på något avtal som gör att NSA och FRA är samma firma. Det förklarar hur det gick till när FRA:s signalspaning med hårda medel klubbades igenom i Riksdagen.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se