Allt om påskväder

Det är lätt att göra statistik på hur vädret brukar vara på storhelger som midsommar och jul som infaller på samma eller nästan samma dagar varje år. Men när det gäller påsk och pingst är det svårare, skillnaden när påsken infaller kan vara så stor som en månad och därför kan också påskvädret skifta rejält.

Påskdagen i de kristna kyrkorna är definierad som första söndagen som infaller efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Det är viktigt att notera att det inte är den astronomiskt definierade fullmånen som avses, utan en kyrkligt tabellerad fullmåne.

Påskdagen kan inträffa tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Det skiljer alltså 35 dagar, över en månad, som skiljer mellan tidigast och senast möjliga datum. Medeldatumet för påskdagen är den 9 april, men det mest frekventa datumet är den 19 april.

I år 2014 infaller påskdagen den 20 april, mer än en vecka senare än medeldatumet. Förra året, 2013 inföll påskdagen redan den 31 mars vilket är tidigt.

Först år 2038 kommer den att infalla så sent som det går, den 25 april, vilket senast hände 1943. (Ingen som läser denna text kommer dock att få uppleva en påskdag som infaller så tidigt som den 22 mars. Detta inträffade senast år 1818 och sker först år 2285 nästa gång.)

Påsken 2013 var kylig och solig
Påsken 2013 inföll den 28 mars till 1 april och bjöd på kallt och soligt väder i en stor del av landet med undantag för Norrlandsfjällen där snöbyar drev in under stora delar av påskhelgen. I en betydande del av Götaland och Svealand var det fortfarande meteorologisk vinter och i stora delar av nordöstra Götaland var snödjupet mer än 10 cm och i norra Uppland mer än 30 cm. I södra Götaland fick man påspädning av snötäcket i samband med ett lågtryck som rörde sig österut över kontinenten under långfredagen den 29. På påskaftonens morgon den 30 hade sålunda Knopparp i Skåne fått en snödjupsökning på 12 cm och ett snödjup på 18 cm. Påskdagen den 31 blev övervägande solig i praktiskt taget hela landet. Stockholm rapporterade då ”barmark” efter att ha varit snötäckt sedan den 29 november 2012. Klart väder i samband med svaga vindar och snötäckt mark gjorde att natten till annandag påsk den 1 blev rejält kall. Horn i Östergötland rapporterade då -14,3° vilket var den lägsta apriltemperaturen i Götaland sedan 1985.

Senaste åren har bjudit på både +26° och -41°
År 2000 inföll påsken sent i april och det blev en riktigt varm påsk med som mest 26° i Målilla på påskdagen.

År 2001 när påsken inföll mitt i april var det till en början ett snötäcke även i södra Sverige men dagsmeja gjorde att en del töade bort under helgens gång.

Året därpå blev det en solig och mild helg liksom 2003 då Jokkmokk satte ett nytt temperaturrekord med drygt 19° på påskdagen.

Påskhelgen 2004, som inföll omkring den 10 april, var blåsig och främst i fjällen ostadig. Snötäcket nådde sitt maximum i de norra fjällen strax efter påskhelgen med 141 cm i Katterjåkk.

År 2005 låg påskhelgen redan i slutet av mars men vädret var ändå behagligt, framför allt under långfredagen och påskaftonen med upp till 17° på en del håll i södra Sverige.

2006 års påskhelg blev, förutom på påskaftonen den 15 april, grå och ostadig med lätt regn eller snöfall. Påskaftonen blev alltså bättre med sol i södra halvan av landet.

Påskveckan 2007 var blåsig och kylig. På dymmelonsdagen och skärtorsdagen drabbades Norrland av kraftig vind i kombination med snö. I Stekenjokk uppmättes 48 m/s i vindbyarna. Ett annat, men något mindre intensivt oväder passerade i slutet av påsken. Även då förekom dock orkanbyar på bland annat Sylarna.

2008 var påsken osedvanligt tidig med påskdag den 23 mars. Natten till påskdagen var dessutom rekordkall med 41 minusgrader i Nikkaluokta. Det är den lägsta temperatur vi känner till i Sverige så sent på säsongen.

Under påsken 2009 växte en högtrycksrygg in över Sverige med soligt och varmt väder på många håll. Vid ostkusten blåste det dock kyligt från havet med dimma av och till. Under senare delen av påsken rörde sig ett område med regn och skurar ner över norra Sverige.

2010 inföll påsken i början av april och efter en regnig skärtorsdag blev det uppehållsväder och även en del sol på långfredagen och påskaftonen. Temperaturerna nådde dock som högst upp till omkring 13º i Götaland och Svealand. Påskhelgen avslutades sedan med ostadigt väder då ett lågtryck gav både snö och regn. I norr var det däremot klart och kallt på annandagens morgon.

Påsken 2011 var extremt sen och påskdagen inföll då den 24 april vilket nästan är så sent som den kan inträffa. Vädret under påsken var övervägande soligt och mycket varmt med temperaturer på över 20 grader långt upp över Norrland, exempelvis hade Torpshammar i Medelpad 23,6° på påskdagen den 24. Påskens högsta temperatur uppmättes dock i skånska Osby på annandagen den 25 då det var 23,7° där. I samband med det soliga och torra vädret var nätterna kyliga. Exempelvis hade Svanberga i Uppland -4° natten till påskafton och Kvarn i Östergötland -2° under natten till påskdagen.

Påsken 2012 inföll den 5-9 april och bjöd på både kyligt och ostadigt väder. Ett nederbördsområde drog under skärtorsdagen och långfredagen söderut vilket medförde att en stor del av Götaland var snötäckt på påskaftonens morgon. Mest där var det då i Tidaholm i Västergötland som rapporterade 17 cm i snödjup. Påskaftonen blev sedan kylig men solig på många håll i landet. Dock var det blåsigt och på Ölandsbron uppmättes stormbyar. Under påskdagen den 8 ökade molnigheten västerifrån, men det föll inte några större nederbördsmängder ur molnen. Under annandag påsk den 9 kom ett mer omfattande nederbördsområde in från sydväst. Detta gav för årstiden stora regnmängder längs västkusten. Allra mest föll då i Rörastrand i Bohuslän med 40 mm.

Rekordkyla i södra Sverige påsken 1942
Den extrema kyla som rådde under krigsvintern 1941/1942 fortsatte även under våren och påsken 1942 blev rekordkall i Götaland och Svealand. Långfredagen inföll den 3 april. Denna dag noterades Svealands lägsta kända uppmätta apriltemperatur i Dalarna då både Grundforsen och Noppikoski uppmätte -31,0°.Natten till påskaftonen den 4 bjöd på rekordlåga temperaturer i Götaland och Flahult i Småland rapporterade då Götalands lägsta kända aprilvärde med -25,5°. Flera andra stationer i södra Sverige noterade denna morgon nya köldrekord för april, exempelvis Kalmar, Göteborg, Växjö och Karlstad. Stockholms värde på -11,5° blev ”bara” det tredje lägsta kända. Dock var det långt ifrån huvudstadens absoluta köldrekord för april som lyder på -22,0° uppmätt i april 1808.
Källa: Smhi >>>

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an