SKRUV

Häromdagen besökte jag Hallens El och Bygg eller rättare Järpens El och Bygg, beläget i Järpen. Jag kom att passera förbi lagret av skruv och förundrades över det kolossala sortimentet av denna artikel med tusentals andra i butiken. Skruv finns ju överallt i vår vardag. Utan skruv skulle vårt samhälle stagnera.

Sortimentet av skruv torde vara uppdelat i två huvudgrupper. Dels träskruv som används för trä och liknande material. Dels maskinskruv som används i just maskiner och är gängade för applicering av mutter.
Det är frestande att göra en lätt fördjupning i ämnet ”skruv”.

Träskruv finns i alla längder och tjocklekar. Numera är de flesta skruvskallar utformade för så kallade stjärnmejslar eller bits. Men fortfarande finns s. k. spårskruv med en skåra i skruvskallen lämplig för en vanlig mejsel.
Utöver dessa olikheter har skruvskallarna olika form: runda eller flata beroende på vilket ändamål de ska användas till. Finns säkert flera varianter benämnda på initierat fackspråk.
Vissa skruvar är destinerade till särskilt användande. Vi har ”trallskruv”  för montering av trallgolv, ”gipsskruv” för att fästa gipsplattor, ”plåtskruv” för att skruva i plåt o. s. v. Kategori maskinskruv har givetvis motsvarande benämningar t. ex. ”bult”, ”cykelskruv”, ”vagnsbult” m. m. Den senare har en speciell form under skruvskallen, som förhindrar medvridning när muttern dras till. Utmärkande för maskinskruv är att skruvskallarna har en åttkantig utformning för grepp för skiftnycklar och liknande. Alltsammans mycket ändamålsenliga produkter.

Men ordet skruv används på flera områden. En person som blir ansatt av besvärande frågor kan man se ”skruva” på sig. Man kan säga att ett uttalande eller en tillsägelse ”tog skruv” i betydelsen blev förstått eller åtlyddes. Ibland kan man tycka att vissa personer (politiker?) har en ”skruv lös”

Vårisen lär ju också ”skruva” sig upp mot stränderna vid blåsväder.
Inom bollsporter är skruv ett vanligt och vedertaget uttryck. Tennis utan skruvade bollar ät inte mycket till tennis. För att inte tala om bordtennis där varje boll har antingen över-under eller sidskruv i bollbanan.
Jag bevistade en fotbollsmatch där ena laget fick en s. k. frispark, där bollen med en kombinerad över och sidskruv letade sig in i motståndarnas målbur.

Det konststycket kommenterades livligt på åskådar bänk och en dam upphävde sin röst och frågade: ”Fick han den på skruven” och vips hade vi en ny kategori att foga till det övriga sortimentet.
Tvivelsutan är denna artikel ganska så ”skruvad” och kan misstänkas sponsrad av El o. Bygg.

Gunnar Jansson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an