
Polisen på hugget
Nyligen har man visat att man tar hallbornas oro för hastigheten i byn på allvar
Vid en nyligen genomförd hastighetskontroll fick två personer lämna ifrån sig körkortet och någon fick ganska dryga böter för fortkörning.
Nu vill man att alla som har illegala vapen ska lämna dem till polisen. Läs polisens egen info nedan:
Lämna in illegala vapen till Polisen nu
Mellan 1 mars och 31 maj är det vapenamnesti i Sverige. Då kan den som har ett illegalt skjutvapen lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.
-Inlämnaren får vara anonym, säger Peter Thorsell , vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.
Vapen och ammunition kan lämnas in hos polisen och bör transporteras dit på ett säkert sätt, helst delat, dolt och oladdat.
-Vi rekommenderar att man skruvar i sär vapnet och förpackar det i en väska eller låda under transporten, säger Peter Thorsell.
Inlämnaren får vara anonym och polisen får inte göra efterforskningar i fråga om innehavet. En förutsättning för straffrihet är att vapnet eller ammunitionen lämnas in frivilligt.
-Den som vill ha ett kvitto får det, annars är det bara att lämna in vapnet i receptionen på polisstationen, säger Peter Thorsell.
Alla vapen som lämnas in kontrolleras mot polisens vapenregister för att se om det finns någon registrerad ägare till vapnet. Om polisen får träff i registret skickas en underrättelse till ägaren som har en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Om ingen hör av sig skickas vapnet till Statens kriminaltekniska laboratorium för eventuell undersökning och skrotning. Sällsynta eller speciella vapen kan överlämnas till museum.
Syftet med vapenamnestin är att minska antalet olagliga vapen i samhället. Sådana vapen förvaras ofta bristfälligt och ägarna är inte lämplighetskontrollerade av polisen, vilket medför ökad risk för stöld eller allvarliga olyckor.
-De illegala vapnen utgör en särskild fara i samhället och det finns en betydligt högre risk att sådana vapen används i samband med brott. Att reducera illegala vapeninnehav är en betydelsefull åtgärd för att motverka våld med skjutvapen, säger Peter Thorsell
Vapenamnestin omfattar inte explosiva varor eller sprängämnen. Den som hittar sådant ska omedelbart kontakta polisen på telefonnummer 114 14 för information och rådgivning hur man bör agera i det särskilda fallet.
På polisens hemsida www.polisen.se finns information om polisstationers öppettider.
För mer information: Peter Thorsell, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen 010-56 394 20
Maria Thulin, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen 010-56 391 81
Fakta vapenamnesti
Det har genomförts två tidigare vapenamnestier i Sverige. Den första genomfördes 1993. Då lämnades 17 000 skjutvapen och 15 ton ammunition in. Den andra genomfördes 2007. Då lämnades drygt 13 000 skjutvapen och 14 ton ammunition in.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?