Man ser direkt på omslaget till Linus rymmer att han tröttnat på den tjatiga leken med bildäcket och småpratet med kattorna.

Ny bok med Linus…

…den tänkande bocken

Debuten Ett år med Linus, den tänkande bocken, tog oss med på ett årsvarv i jämtländska Kall. Varje månad utmärktes av en dag, för tiden typiska sysslor och väderförhållanden. Det var idylliskt och inget dramatiskt hände utom de gängse snöstormarna. Linus aviserade att han senare skulle berätta om den gången han gick vilse.

Man ser direkt på omslaget till Linus rymmer att han tröttnat på den tjatiga leken med bildäcket och småpratet med kattorna. Han riktar blicken mot horisonten samtidigt som hans nyfikenhet väcks av ett starkt ljud från skogen. Framme vid forsen tappar Linus orienteringen och tvekar om vägen hem. Han blir tvungen att övernatta, ömt vaktad av småfolket. I fortsättningen upplever Linus en tidsresa, han befinner sig plötsligt på en fäbod för 100 år sedan, han går ner sig i en myr, blir förd till en grotta där en skatt är gömd och får ett mystiskt budskap.

Det är den yttre handlingen som bocken berättar för sin Matte. Hans språk är vardagligt och lättbegripligt från förskoleåldern. Miljön, åkrar, ängar, hus och skogen, delvis skövlad, är lika omsorgsfullt tecknad som i första boken. Småbilder utströdda över sidorna, omväxlande med korta texter. Konstnären har ägnat perspektivet ett större intresse. Vi befinner oss ofta bakom Linus och ser det han ser. Återseendets dramatik stegras när vi ser Linus bakifrån i förgrunden och långt, långt där borta på den oändliga landsvägen hans ängsliga människor. I nästa bild är perspektivet tvärtom, ett effektfullt grepp. De rusar varandra till mötes och träffas i en kärleksfull omfamning.

Vändpunkten i Linus vilsevandring inträffar när kyrkklockorna ringer till helg kl 18. Då vet han vägen och tittar förundrad på anslagstavlan vid Ica, där han är efterlyst och man också kan läsa att kören har konsert och lite av varje. Exakt en timme senare går Linus i mål. Lokalkänslan stärks ytterligare av en karta över området.

Den parallella världen har fått stort utrymme i den nya boken och ingriper kraftfullt när det är fara å färde. Skatten som Linus får en glimt av består av ädla stenar och kristaller och står i förbindelse med animismen som är bokens högre budskap. Allt är besjälat och även i forsen finns en ande närvarande.
Den världsbild jag uppfattat är inte alls påträngande utan man kan läsa boken som en underbar bilderbok, där realism och saga möts i en konstnärlig form. Vad var det för hemligt budskap Linus fick med sig från grottan? Fortsättning följer.

Linus rymmer
Idé och Bild Rolf Kjellberg
Text Eva och Rolf Kjellberg
Jengel Förlag AB

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an