”Hjälplösa må vårdas icke vanvårdas”…

…enligt Socialstyrelsen.”De äldre ska äta, sova, gå på toaletten och duscha när de vill. Det är inte bemanningen som ska styra utan behoven”.

Det är något jag länge längtat efter. Att någon politiker eller annan person med makt och inflytande skulle säga att vård av gamla inte ska vara en affärsdrivande verksamhet i vårt samhälle. Det har inte hänt. En efter en har försäkrat att privata utförare är okay och vinster likaså. Den som jag hoppades på, Stefan Löfven, upprepade samma sak. Vänta nu, jag ska inte vara orättvis. Jonas Sjöstedt tror jag är bestämd på en punkt. Inga vinster i äldrevården, i alla fall inga som inte går tillbaka dit.

I förrgår talade författaren Göran Rosenberg i Gomorron världen. Jag lystrade. När blev det så här? frågade han. När blev det så att det mest självklara måste stadfästas av Socialstyrelsen? Hur har vi kommit dit? frågade han oskyldigt. Socialstyrelsen talar och säger, att hjälplösa må vårdas, icke vanvårdas. Omsorgen ska styras av de äldres behov. De ska äta, sova, gå på toaletten och duscha när de vill. Det är inte bemanningen som ska styra utan behoven.
Det är totalt fel att ordna äldreomsorgen som en affärsverksamhet vilken som helst. Socialstyrelsen har talat. Nu är det upp till kommunerna att tänka och prioritera om.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se