Verket på bilden har inget med artikeln att göra Foto: Internet

Skojare säljer elverk.

Polisen varnar för kringresande försäljare som erbjuder bärbara elverk.

Kvaliteten är undermålig och elverken inte godkända.

Lurade. Nils Rosling och Magne Skjetne  i Gimdalen i Bräcke kommun köpte vardera två falskmärkta elaggregat. I mitten polismannen Mats Milling.
Fredrik Wallén vid polismyndigheten i Sörmland har genom åren fått god inblick i problemet.

-I stor utsträckning handlar det om säsongsbetonad verksamhet med erbjudande om varor eller tjänster. De tilltänkta kunderna känner ofta att så här billigt kan det inte vara och i de fall man ändå tackar ja blir det i efterhand ofta bråk om priset.

Inte lätt att ångra
Det är inte lätt att få rätt om man ångrar sig eller är missnöjd. Även om metoderna uppfyller formella krav på bedrägeri vet man i efterhand oftast inte tillräckligt mycket om försäljarna för att få tag på dem.

-Det är inte bara svårt att få någon lagförd utan också att slå fast gränsen mellan en dålig affär och ett kriminellt bedrägeri. Vi har genom åren fått väldigt många påringningar från människor som tyckt att det varit obehagligt för säljarna har ofta varit väldigt aggressiva, säger Fredrik Wallén.

Ej godkända
De elverk som nu dykt upp i stor upplaga marknadsförs som dieselelverk men drivs med bensin och har snörstart som en gräsklippare. Enligt Länstidningen Östersund är de billiga men knappast prisvärda. Effekten heller inte uppgivna inte 6,5 kilowatt utan snarare 1,5 och konstruktionen är inte ens godkänd som elverk.

Nils Rosling i Gimdalen i Jämtland köpte två verk. När han startade maskinen löste säkringen genast ut och han kontaktade tidningen för att varna andra. Han konstaterar att elverket är felmärkt med 13 hästkrafter.

-Jag tror att effekten ligger på två hästkrafter, säger Rosling till tidningen.

Svält ut dem
Fredrik Wallén tror att bästa lösningen är att svälta ut lurendrejarna.

-Ju mindre kontakt man har med dem desto mindre är risken att de fortsätter. De måste ju sälja för att få in pengar och förhoppningen är att problemet kan förebyggas bort genom att det tänkbara kundunderlaget blir för dåligt och att de som utsatts för konkreta brott anmäler det till polisen.

Skriver, filmar och gör radioreportage.
E-post: mediavargen@live.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an