Foto: Hans Dahlgren

Längre lastbilar ger lägre utsläpp

Sex meter längre lastbil minskar koldioxidutsläppen med runt 20 procent. Det visar en rapport från projektet En Trave Till (ETT).

Det tre år långa forskningsprojektet ETT där man försöker miljöeffektivisera virkestransporterna har nått halvtid. Enligt ett pressmeddelande från Skogsindustrierna visar resultaten att koldioxidutsläppen från virkestransporter kan minska med omkring 20 procent.

I projektet har det speciella ETT-fordonet ingått som ATL tidigare har berättat om (se länk till höger). ETT-fordonet är 30 meter långt och kan transportera 65 ton virke.
– Två ETT-fordon kan ersätta tre konventionella virkesbilar, vilket ger färre lastbilar på våra vägar och därmed minskade utsläpp och ökad trafiksäkerhet, säger Karolina Boholm, ansvarig för transportpolitik på Skogsindustrierna i en kommentar.

ETT-bilen har en bruttovikt på 90 ton där vikten är fördelad på 11 axlar med axeltrycket 8-9 ton. Enligt rapporten minskar slitaget på vägarna eftersom de nya fordonskombinationerna har fler axlar och därmed fördelar lasten bättre.

Omkörningssträckan blir längre, men bromssträcka och manövrerbarhet påverkas inte och körbarheten är lika bra som ett vanligt skogfordon.

Ett konventionellt virkesfordon lastar 42 ton virke och är 24 meter långt.

Skriver, filmar och gör radioreportage.
E-post: mediavargen@live.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an