Lämmel Foto: Arkiv

Inget lämmelår trots allt

Just nu kommer rapporter om stora mängder lämlar i fjällen. Men klimatförändringar gör att de troligen inte kommer att överleva tillräckligt länge för att det ska bli ett riktigt lämmelår.

De stora lämmeltågens tid är förbi. Nu springer lämlarna runt på snön i fjällvärlden. Om allt stod rätt till borde det bli ett riktigt lämmelår, skriver tidskriften Forskning & Framsteg. Men för att lämlarna ska kunna överleva till sommaren måste de klara av snösmältningen i fjällen. Det har inte skett sedan 2001 i Sverige, då det fanns gott om lämlar ända fram på hösten.

Lämlarna är fascinerande och förbryllande små djur. Kaxiga, färgstarka och tyvärr allt mera sällsynta i vår fjällvärld. Mycket pekar på att lämmelcykeln har rubbats och lämmelåren uteblivit till följd av det allt mildare klimatet, skriver Forskning & Framsteg

Pressmeddelande från tidskriften Forskning & Framsteg som är Sveriges mest prisbelönta populärvetenskapliga tidskrift. Nummer 4/2011 innehåller bland annat artiklar om lämlar, kärnkraft, papparollen och alzheimer.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se