I oktober åket elva elever och några lärare till Kina för att prova på att gå i kinesisk skola.

Reseberättelse från Fjällgymnasiets resa till Kina

I oktober reste elever och personal återigen till Kina för att besöka Fjällgymnasiets samarbetspartner Longhu middleschool. Samarbetet har pågått sedan 2011 och det här var andra gången som elever fick möjlighet att prova på hur det är att gå i skola i Kina. Skolan ligger i Shenzhen i södra Kina, precis vid gränsen till HongKong. Området är ett av de mest expansiva i världen och i staden bor drygt tio miljoner invånare.

Samarbetet vänder sig till elever på de studieförberedande programmen och målet är att genom internationella erfarenheter öka antalet elever som läser vidare på universitet och högskolor. Utifrån detta mål besökte vi även South China Normal University i grannstaden Guangzhou. Med snabbtåg tar resan 26 minuter och i den staden bor ytterligare drygt tio miljoner.

Under resan deltar eleverna i den ordinarie undervisningen på skolan. Skoldagen startar 7.20 och avslutas 17.30. Det är avbrott för lunch mellan 12.00-14.30. Klasserna innehåller cirka 50 elever och skolan har sammanlagt 2 500 elever. Våra elever bär uniform, äter i skolmatsalen, deltar i friluftsdagar och provar på olika aktiviteter som till exempel körsång och taekwondo.

Klassrum Ebba Silversnö sitter i klassrummet. Foto: Fjällgymnasiet

Klassrum Ebba Silversnö sitter i klassrummet. Foto: Fjällgymnasiet

Under två veckor får eleverna en tydlig bild av hur vardagen ser ut för de kinesiska eleverna i Longhua skoldistrikt i Shenzhen. De knyter kontakter och får vänner för resten av livet, utvecklar sin kulturella förmåga och stärker sin självkänsla.

Kontrakt påskrivet på Longhua middleschool.

Ett kontrakt om stärkt samarbete mellan Bergs Kommun och koldistriktet i Shenzhen.

Under besöket undertecknades ett kontrakt som båda parter har arbetat fram där vi stärker samarbetet mellan skoldistriktet i Shenzhen och Bergs kommun. Detta innebär att vi kan utvidga samarbetet till att involvera alla intresserade skolor i kommunen. Redan nu har årskurs 4 på Svenstaviks skola skickat brev och fått svar från sina vänner på Longhua middleschool. Kontraktet innebär förhoppningsvis även att de kinesiska eleverna kommer att kunna besöka Fjällgymnasiet under de kommande åren.

Elever fick brev från årskurs 4 på Svenstaviks skola

Elever vid Longhu middleschool fick brev från årskurs 4 på Svenstaviks skola. Foto: Fjällgymnasiet

Om ni vill veta mer om Fjällgymnasiets internationella samarbeten kan ni kontakta Ann-Kristin Jonsson Förstelärare med inriktning internationalisering.

Text och foto:
Ann-Kristin Jonsson
ann-kristin.jonsson@fjallgymnasiet.se

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Reseberättelse från Fjällgymnasiets resa till Kina

 1. Härligt! Vilket fint reportage från Fjällgymnasiet! Berätta gärna mer från er skola!
  Nu hoppas vi att även andra skolor i 321ans område, tex Kövra, Myrviken, Hackås, Hallen, Mattmar och Mörsil hör av sig och skriver till 321an!
  Skriv och berätta enkelt vad ni gör och bifoga gärna en bild. Alla klasser är välkomna.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an