Kurt är festivalgeneral för Älghälga. Foto: Björn Dahlfors.

Kurt och företagarföreningen satsar för Svenstavik

LÖRDAGSINTERVJUN | I Svenstavik finns det ett starkt engagemang bland företagare och föreningar att utveckla samhället, ett namn som ofta dyker upp är Kurt Johnsson, han är Ica-handlare och sedan länge engagerad i byns företagarförening.
– Vi måste skapa möjligheter för företagen att växa, människor att trivas och turister att stanna till, säger Kurt när 321an träffar honom för en rundtur i Svenstavik.

Företagarföreningen i Svenstavik har under våren inlett ett projekt för att få till området vid Svenstaån just innan bron som leder in i samhället. De har skrivit ett medborgarförslag om att den slitna bryggan ska bytas ut mot en ny som ger ankringsmöjligheter för småbåtar.
– Bryggan som är idag är farlig, du ser själv hur den ser ut, säger Kurt och pekar på en snedstående och en annan krökt stålpinne samt på den sviktande träkonstruktionen.
– Vi vill att kommunen, som äger bryggan, ska byta ut den mot en 12-16 meter lång brygga där båtar kan lägga till. Om vi vill att båtfolk ska ta sig till Svenstavik måste det finnas någonstans att lägga till. Vi har redan sett ett ökande intresse men vid bryggan som finns idag ryms det som mest två båtar.
Som motprestation har företagarföreningen investerat i farledsprickar sätts ut under sommaren, de ska göra det säkert att ta sig in i Svenstavik.
– Det kan vara lite svårt att ta sig in med båt om det är lågvatten, det finns en ränna och det är den vi kommer att märka ut, säger Kurt.
Föreningens medborgarförslag ligger nu för beredning hos Näringslivskontoret och Tekniska förvaltningen inom Bergs Kommun. Det innebär att det kan behandlas av politikerna först till hösten.
På sikt har föreningen ännu större planer för ytan vid Svenstaån och de hoppas att få till ställplatser för husbilar, kanske en kiosk och en parkmiljö för både de som stannar till med bil, kommer med båt och bor i Svenstavik.
– Vi hoppas att det ska bli en mysig mötesplats mitt i byn. Idag är det en ganska anonym och outnyttjad plats.
När vi åker i bilen blir vi avbrutna av telefonsamtal då och då, det kan handla om uppträdanden under Älgahälga eller något som måste fixas i butiken. Han hejar på folk och det märks att han är igenkänd i Svenstavik.

Kurt Johnsson sitter på den chanserade bryggan som företagarförening i ett medborgarförslag bett kommunen byta ut. Foto. Björn Dahlfors

Kurt Johnsson sitter på den chanserade bryggan som företagarförening i ett medborgarförslag bett kommunen byta ut. Foto. Björn Dahlfors

Ny parkeringsytan i Svenstavik 
Kurt har varit Ica-handlare i 25 år, han tog över butiken efter sin far som i sin tur förvaltade sin fars butiksverksamhet. Han har länge engagerat sig i företagarföreningen och i byns utveckling. Ett just avslutat projekt mitt i centrala Svenstavik en ny parkeringsyta med ställplatser för husbilar, toaletter, latrintömning, laddstationer för elbilar och vanliga parkeringar.
– Genom att ha en latrintömning så lockar vi in husbilsägare till byn, vissa har stannat över natten andra tar en tur i byn innan de fortsätter vidare, säger Kurt.
– Idag finns det väldigt få ställen i Jämtland där husbilsägare kan stanna och tömma sin latrin utan att behöva bära dunkar. Här öppnar de bara tanken och sen får det rinna ner i vårt avlopp. Trenden är att antalet husbilar ökar och att erbjuda en sådan här möjlighet mitt i samhället är en del i byns utveckling.
Bakom initiativet står fastighetsägarna runt torget i Svenstavik: Kurt Johnsson AB, Bergs Hyreshus, Nordros Fastigheter och Bergs Kommun. Kurts företag köpte marken och tillsammans har de fyra aktörerna finansierat asfaltering, elstolpar, latrin och det lilla servicehuset.
– Genom fler parkeringsytor skapar vi möjlighet för handlarna i byn att få fler kunder. Om en satsning som denna slår väl ut det vet vi först om några år, säger Kurt.

svenstavik-servicehus

Servicehuset och latrintömningen vid den nya parkeringen i Svenstavik. Foto Björn Dahlfors

Att förvalta en myt
Vi avslutar vår tur i byn med ett besök på Storsjöodjurscenter. Här har föreningen tagit vara på myten om vad som gömmer sig i Storsjöns djup och använt den för att profilera bygden.
– Kan du tänka dig att Svenstavik har synts på bästa sändningstid i Rapport, att det varit tv-bolag från Holland, Danmark, USA och Tyskland här och filmat – allt tack vare myten om Storsjöodjuret, säger Kurt och backar bandet några år tillbaka.
– Allt började med en omskakande upplevelse – Bertil Nilsson på byggaffären upplevde det mest märkliga en dag när han var ute på sjön i sin båt. Han såg något som inte gick att förklara, något som fick honom att skaka av både rädsla och upphetsning. Efter ett tag berättade han för mig om vad han hade sett och då kom vi på idéen om att sätta upp kameror och en sonar i Storsjön för att försöka fånga Storsjöodjuret på bild.
– Genom mycket arbete, EU-pengar och egen finansiering kunde vi montera utrustningen sommaren 2008 och redan samma sommar lyckades vi fånga något märkligt på bild, något vi ännu inte kunnat förklara. Just den dagen hade en reporter från Rapport varit på plats och gjort ett reportage om våra kameror och vår observationsplats. Han fick vända i halvvägs till Östersund och komma tillbaka efter att Susanne Kindström, som då satt i företagarföreningens styrelse, sett något märkligt på våra bildskärmar vid observationsplatsen i byn.
– Nyheten spreds sig över världen, det var på förstasidan av Indian Times och servern där vår hemsida låg höll på att sprängas, tillsammans med serverföretaget gjorde vi en begränsning på 120 000 besök om dagen, berättar Kurt.
Det var ur den uppståndelsen som sedan projektet med Storsjöodjurscenter växte fram. Centret invigdes den 12/12 2012 klockan 12.12. Inne i lokalen finns det mesta som är värt att veta om odjuret. På interaktiva skärmar kan besökaren uppleva bilder från kamerorna på en kobbe i Storsjön, de kan läsa om observationer, lyssna på vittnesmål och göra sitt eget odjur i monstermakaren. Sommartid ger centrat jobb åt bygdens ungdomar, läs mer om de på i en tidigare artikel på 321an.se.

Storsjöodjurscenter drivs av företagarföreningen i Svenstavik.

Storsjöodjurscenter drivs av företagarföreningen i Svenstavik.

storsjoodjurscenter

Inne i Storsjöodjurscenter är stämningen mystisk och en fylls av upptäckarglädje. Foto: Björn Dahlfors

storsjoodjurscenter2

En av många interaktiva skärmar inne i centret. Foto: Björn Dahlfors

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Kurt och företagarföreningen satsar för Svenstavik

 1. Tycker man kan ana ett mönster när det gäller Svenstavik. Om något ska förfärdigas i stil med den här bryggan så ropar man på kommunen. Närheten till kommunkontoret verkar ha utarmat förmågan att samla ideella krafter till att göra något för sin bygd. Lär av byarna som ligger lite längre från kommunkontoret. Båthamnen vid Billstaåns mynning är ett gott exempel på vad frivilligarbete innebär. Mycket verkstad och lite tiggande av kommunala medel

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Sommarprogrammet 2022

  Ett späckat sommarprogram med aktiviteter i och utanför bygden. Klicka här för att läsa! Trevlig sommar och läsning!Önskar vi i Redaktionen

 • Sommarinformation till Hallenbygden

  Trots att biblioteket i Allhuset i Hallen kommer att vara helt stängt för semester mellan den 27 juli till och med den 17 augusti och i övrigt öppet enbart onsdagar […]

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

 • Velvet Insane släpper ny singel på fredag (14/5)

  Jonas Eriksson som sjunger i bandet är från Hallen. Velvet Insane slår sig samman med Dregen & Nicke Andersson på ny singel Det svenska rockbandet Velvet Insane går wam bam […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an