Lars Andersson är en av initiativtagarna till insamlingen av förnödenheter i Svenstavik. Foto: Björn Dahlfors

Hjälpen väller in i Svenstavik

Insamlingen av förnödenheter till människor på flykt har gått långt över förväntan i både Svenstavik och i resten av Sverige. Gensvaret har varit så stort att allt som lämnas in inte kommer kunna köras till Grekland. I Svenstavik kommer delar av det som lämnats bli till hjälp inom kommunen.

I en källarlokal på Skansvägen i Svenstavik fylls utrymmena med kläder, filtar, åkpåsar, tält, hygienartiklar, skor och mycket annat. Här kan Bergsborna lämna saker som sedan ska skickas till flyktinglägren på Lesbos i Grekland. Insamlingen är en del i det nationella rörelsen ”Vi gör vad vi kan” och det är bråda dagar för de som engagerar sig.
– Från att vi drog igång i förra veckan och fram tills nu så har mycket ledig tid gått åt till att styra upp, ta emot och sortera, säger Lars som räknar med att han och sambon Hanna Segerstedt lagt mer än 30 timmar, och de räknar med att det kommer bli minst lika mycket till innan veckan är slut och lokalen är städad. När vi träffas har just första inlämningen för dagen stängt och Lars är redan igång med att sortera, packa och märka saker.

Hittills har ett 50-tal personer varit och lämnat saker, det är inte bara Bergsbor utan de har även kommit lass från Hede och Sveg. Lars berättar också att de i Handsjöbyn gick samman och fyllde ett hästsläp med grejor.
– Vi har bland annat fått in 200 åkpåsar från en företagare, en person var här med fyra väskor som var fullpackade med filtar, säger Lars som också berättar att många åkt till Dollarstores och köpt tandborstar, bindor, tvål, tvättlappar, kammar, speglar och andra hygienprodukter som är mycket efterfrågade i lägren, berättar Lars som också säger att flera lovat att återkomma med mer saker.

Den ursprungliga förhoppningen var de skulle fylla en stor släpkärra med förnödenheter att skicka till flyktinglägren på Lesbos. Redan nu har de fått in mer än de någonsin hade kunnat hoppas på och Lars är glad över människors givmildhet.
– Det har gått långt över förväntan, både här och i resten av Sverige, vi hade som mål att få ihop ett släplass, nu har vi fått mer än vad vi har möjlighet att skicka vidare, berättar Lars Andersson som är en av initiativtagarna medan han visar runt i lokalen som de fått låna av Bergs Hyreshus. Anledningen till att allt inte kommer kunna skickas vidare är rent logistiska, det finns inte tillräckligt mycket plats i lastbilarna för det som redan samlats in.

Den nationella insamling, som samordnas från Stockholm, har precis som eldsjälarna i Svenstavik fått in mycket mer än de någonsin kunnat tro. Nu undanber de sig vanliga kläder och vill fokusera på att få in sovsäckar, väskor, hygienartiklar, liggunderlag, filtar och varma kläder. I Svenstavik är inte människors generositet ett problem, det som inte kommer att rymmas i släpvagnen på torsdag kommer tas om hand av integrationsenheten i Bergs Kommun som kommer se till så att kläderna kommer till nytta.
– Vi har börjat dela upp det vi får i två rum, ett med grejor som ska till Lesbos och ett rum för det som blir kvar i Berg, säger Lars som också berättar att det inom kort kommer 60 nyanlända till Rätan och att även dem är i behov av exempelvis kläder.
– Det är ingen som haft några synpunkter på att hjälpen kommer stanna i Berg utan alla är glada att kunna hjälpa till och de säger att vi får göra vad vi vill med sakerna, berättar Lars som uppmanar människor att fortsätta skänka saker och gärna sånt som efterfrågas i lägren.

Läs också: Svenstavik samlar för världens flyktingar

Lars och de andra engagerade sorterar, packar och märker allt som kommer in. Foto: Björn Dahlfors

Lars och de andra engagerade sorterar, packar och märker allt som kommer in. Foto: Björn Dahlfors

På Skansvägen 3 i Svenstavik sitter denna röda lappen som berättar att du kommit rätt. Foto: Björn Dahlfors

På Skansvägen 3 i Svenstavik sitter denna röda lappen som berättar att du kommit rätt. Foto: Björn Dahlfors

Hygienprodukter är väldigt efterfrågade i flyktinglägren och många har åkt till Dollarstores för att köpa just det och sedan skänka. Foto: Björn Dahlfors

Hygienprodukter är väldigt efterfrågade i flyktinglägren och många har åkt till Dollarstores för att köpa just det och sedan skänka. Foto: Björn Dahlfors

Alla säckar märks så att det blir lättare när hjälpen väl är på plats. Foto: Björn Dahlfors

Alla säckar märks så att det blir lättare när hjälpen väl är på plats. Foto: Björn Dahlfors

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an