Olov och Kristina Forsberg driver tillsammans Höglunda Gård i Skanderåsen utanför Svenstavik. Foto: Björn Dahlfors

Nedslag mitt i julbordsstöket på Höglunda Gård

LÖRDAGSINTERVJU. Mitt i förberedelserna inför årets alla julbord hälsar vi på hos Kristina och Olov Forsberg som tillsammans driver Höglunda Gård i Skanderåsen utanför Svenstavik. På uppfarten möter familjens tre hundar Stuffa, Varga och Winstor upp, det är svårt att göra entré obemärkt.
Ut från cafébyggnaden kliver Kristina, vi hälsar och snart visar hon in mig i det ombyggda stallet som nu är en gemytlig och rustik matsal, där står Olov och skruvar ihop nya stolar:
– Vi har köpt dem begagnat, vi insåg att de gamla pinnstolarna inte är särskilt bekväma och vi vill ju att gästerna ska sitta länge så då behövs det sköna stolar, säger han och skrattar.

I köket har Kristina förberett för ännu en dag bland kastruller, stekpannor och mat.
– Idag ska jag rulla köttbullar, grava lax, göra strömmingsflundra och vildsvinsstek. Igår bakade jag kakor och lade in sillen, och i morgon ska jag göra pressylta och rullsylta. Sen ska skinka griljeras, grisfötter kokas och mycket annat.
– Jag lagar all mat själv och vi försöker att bjuda våra gäster på lokalproducerade råvaror. Vi har bland annat getmese och getost från Skärvången samt kött från Änge, säger Kristina som arbetar heltid på gården. Olov hjälper till så mycket han hinner men han kombinerar sysslorna hemmavid med driva Pressbyrån vid Tegelplan i Östersund.
– Olov är hovmästare och jag sköter köket. På sikt så hoppas vi att båda kan arbete här på gården, men innan dess så vill vi kunna anställa en kock så att jag kan få mer tid till den övriga verksamheten, säger Kristina

Mord på Höglunda
Det är snart två år sedan de flyttade från Krokom och tog över gården. Verksamheten har många olika ben att stå på: bed and breakfast, konferenser, restaurangen, sommarcafé, minimässor, temakvällar och behandlingar av olika slag.
– Under höst, vinter och vår försöker rikta in oss mot mindre konferensgrupper, upp till 25 personer. Samt mot sällskap som vill komma att äta. Vi vill ge våra gäster det lilla extra och vi samarbetar exempelvis med Mordmysterier i Jämtland, berättar Kristina och fortsätter:
– Sommartid är det turister och dagsbesökare som kommer till restaurangen och bor i någon av de små stugorna. Vi har redan fått återkommande gäster och många av dem kommer från Mellaneuropa.
Kristina drev tidigare en mottagning för alternativmedicin i Krokom, en verksamhet som hon tagit med sig till Skanderåsen. Hennes roller på gården är flera och ibland blir klädombytena många under en dag.
– Det är lite komiskt att jag kan möta en gäst iklädd kockkläder, vid massagebänken och sedan som värdinna. Det är nästan som i sällskapsresan där fiskargubben först sköter bensinstationen och sedan säljer glass, det som skiljer är vilken keps han har på, säger Kristina skrattandes.

Samspelt par
Olov och Kristina kommer ursprungligen från Haninge men de har bott i Jämtland sedan 1987, ett par har de varit ända sedan tonåren.
– Vi blev ihop när jag 14 år och Olov var 16, säger Kristina med ett brett leende på läpparna.
De är samspelta och målfokuserade, fyller i varandras meningar och utstrålar energi och kreativitet. Planerna, idéerna och projekten är många.
– Vi har så mycket idéer och planer. I somras var tv-programmet Fiskedestination här och hälsade på. De åt och filmade lite på gården. Då föddes idén om att erbjuda fiskeresor med guide – det är något vi kommer förverkliga till sommaren, säger Kristina. Olov lyfter handen och flikar in:
– Sen vill vi utveckla minnesvärda koncept kring konferenserna, en idé är medeltidspaket med spjuttillverkning, pilbågsskytte och helstekt vildsvin.
Kristina fyller i:
– På sikt hoppas vi att kunna renovera den stora ekonomibyggnaden och ha verksamhet där. På loftet vill vi göra en stor festlokal, medan det på nedervåningen ska bli en konferenslokal med spa. Och sen vill vi få till ett serviceutrymme för de som hyr våra stugor.
– Men det viktiga är att behålla den genuina känslan så vi får skynda långsamt, flikar Olov in och får medhåll:
– Gästerna ska känna att de kommer hem till oss för att äta, övernatta eller mötas, hem till vanliga människor, inte till något överdådigt och flådigt, säger Kristina.

Vill skapa en gårdskänsla
Gården har anor sedan 1600-talet och är fylld av historia. Efter vi druckit upp sista kaffe promenerar vi ut på gårdsplanen för att betrakta de varsamt renoverade byggnaderna och hänföras av utsikten mot Hoverberg och Hoverberget, klara dagar syns även Oviksfjällen. Det hänger ett snöfall i luften, marken är har ett tunnt täcke snö och julstämningen går att ana.
– Det här är en fantastisk plats, det kände vi redan första gången vi kom hit, säger Olov som berättar att gården sommartid är full med djur.
– En bonde arrenderar marken och har köttdjur betandes. Vi själva har de fyra får, hönor, katter, kaniner och så de tre hundarna. Vi vill att det ska vara en gårdskänsla, människor ska komma hit och trivas, säger Olov och vill dra paralleller till gamla tiders värdshus.
När vi skiljs åt har Olov fler stolar att montera och Kristina lax att ta hand. Det är bara är bara fyra arbetsdagar kvar innan de första julbordsgästerna kommer.

Adventsljusstaken är i fönstret och på väggen hänger en tavla som beskriver verksamheten. Foto: Björn Dahlfors

Adventsljusstaken är i fönstret och på väggen hänger en tavla som beskriver verksamheten. Foto: Björn Dahlfors

Inne i det ombyggda stallet finns restaurangen, caféet och behandlingsrum. Foto: Björn Dahlfors

Inne i det ombyggda stallet finns restaurangen, caféet och behandlingsrum. Foto: Björn Dahlfors

Kristina ska till att grava laxen. Foto: Björn Dahlfors

Kristina ska till att grava laxen. Foto: Björn Dahlfors

Trots gråmulet väder och snön hängandes i luften så är utsikten mot Hoverberget fantastisk. Foto: Björn Dahlfors

Trots gråmulet väder och snön hängandes i luften så är utsikten mot Hoverberget fantastisk. Foto: Björn Dahlfors

Inne i ett av gästhusen som finns för uthyrning är inredningen gemytlig och gammaldags. Foto: Björn Dahlfors

Inne i ett av gästhusen som finns för uthyrning är inredningen gemytlig och gammaldags. Foto: Björn Dahlfors

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an