Filmaren Anders Holmberg. Foto: harjakt.com

Filmaren Anders Holmberg på nya äventyr

Jägaren och filmaren Anders Holmberg boendes i Svenstavik är på väg att göra sitt livs drömresa. Han ska resa till British Colombia i Kanada för att göra en film om björn- och älgjakt.

Under 23 dagar ska Anders leva och bo i ett jaktläger som drivs av ett familjeägt jaktföretag, Pink Mountain Outfitters. Lägret består av ett antal byggnader och tält vid foten av berget ”Pink mountain”. Anders ska följa olika jägare och dokumentera allt som händer under jaktdagarna och det ska slutligen resultera i en hel film. Anders har tidigare gjort fem filmer om harjakt och han ses som en expert inom området. Den här gången blir det annat vilt som svartbjörn och kanadensiska jätteälgar.

Hur känns det, har du börjat få resfeber?
– Inte än men det kommer nog närmare avresedagen, men det ska bli riktigt spännande, bara att ta sig dit kommer att bli ett äventyr. Jag pratade med ägaren till lägret inför planeringen. Han berättade att närmaste större stad är Vancouver. Jag frågade lite snällt om han eventuellt skulle kunna komma och hämta upp mig på flygplatsen. Jag fick ett skratt till svar och han berättade sedan att det tar tre dagar med bil att ta sig från lägret till Vancouver. Jag trodde att det var som att fara från Svenstavik till Östersund. Skogsområdena i Kanada är gigantiska och det ska bli spännande att få uppleva.

Hur kom du i kontakt med just den här familjen?
– Har länge drömt om att få resa till Kanada och uppleva dess vildmark. Efter ett intensivt letande och sökande på internet så fick jag tillslut kontakt med familjen Clark, som driver Pink Mountain Outfitters. Jag berättade att jag ville göra en film om jakt i Kanada. De tyckte om iden och efter lite bollande så är jag nu varmt välkommen dit. Att jaga i Kanada är extremt dyrt så jag är väldigt tacksam att jag får besöka dem. Jag har lovat att jag ska hjälpa till med att hugga lite ved i lägret.

Hur går jakten till?
– Det är lite annorlunda mot vad det är i Sverige. Vi använder mycket hund i vår jakt medans de använder sig av smyg- och lockjakt. De använder sig mycket av de vattenvägar som finns för att ta sig långt in i vildmarken. Jakt från båt och amfibiefordon är något nytt för mig som jag kommer få uppleva. Jag kommer ha filmkameran beredd hela tiden.

Du ska göra en film om jakt, tänk om ni inte ser ett enda djur?
– Det vet man aldrig men risken för det är rätt liten. För en tid sedan pratade jag med en av guiderna, han berättade att de sett 48 björnar på 7 dagar, så jag tror nog att det ska ordna sig. De guiderna som jag ska få följa med är otroligt duktiga. De känner till området utan och innan. Hoppas även få se varg och lodjur som också är rätt vanliga där.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an