Maria Lundqvist och Mia Dahlberg. Foto: MMcyklar

Mia och Maria cyklar till Persåsen till förmån för Barncancerfonden

Fem dagar, 55 mil och en strapatsfylld resa. Två tjejer från Fruängen befinner sig just nu på cykelsadeln mellan huvudstaden och Persåsen.

Från Fruängen till Persåsen på cykel till förmån för Barncancerfonden, så firar Mia Dahlberg och Maria Lundqvist en del av sin semester. De båda startade sin resa i måndags och beräknar att vara framme i Persåsen imorgon på eftermiddag.
– Vi gör det för att det är en kul grej, vi gillar att motionera och utmana oss själva. Vi kände också att vi med vårt projekt kan stödja något bra, säger Maria medan Mia fyller i:
– Vi jobbar båda som förskolelärare och därför blev det självklart att göra en insamling till förmån barncancerfonden.

Det var redan förra sommaren som de började planera för sin tur och sedan dess har en kunnat följa deras uppladdning på facebook och på instagram. Deras insamling pågått sedan november och avslutas nu på söndag. De hade satt ett mål att nå 20 000 kronor och när 321an pratar med dem så har de passerat det med råge.
– Mia sa att vi skulle sätta ett mål på 10 000 kronor, jag tycke att det lät mycket men vi bestämde oss för att utmana oss själva och dubbla det, att vi nu är upp i snart 30 000 är fantastiskt, säger Maria.
– Man blir rörd av att människor är så givmilda och att det stödjer både oss och barncancerfonden, säger Mia.

Det är två riktiga kämpar som trampar på genom Norrlands inland. Innan de startade sin resa i måndags hade de som mest cyklar lite drygt fem mil på en dag. På färden till Persåsen ska de cykla i genomsnitt 11 mil per dag.
– Kan du tänka dig att det var tufft att cykla 16,8 mil från Uppsala till Ockelbo. Efter en tuff etapp blev vi sedan tvungna att hitta ett nytt boende eftersom det inte gick att checka in efter 18.30 där vi hade bokat. Men det är fantastiskt att så många människor är villiga att hjälpa till så allt löste sig tack vare tips på sociala medier, berättar Maria.

En punktering på en grusväg ute i hälsingeskogen höll på att sätta stopp för hela projektet. Foto: MMcyklar

En punktering på en grusväg ute i hälsingeskogen höll på att sätta stopp för hela projektet. Foto: MMcyklar

Efter en lång och fysiskt krävande etapp på tisdagen blev onsdagen mer av en psykisk utmaning.
– Vi fick punka, på en grusväg mitt ute ingen stans. Vi visste inte riktigt var vi var, det ösregnade och myggen anföll. Vi lyckades laga punkteringen men då insåg vi att vi hade fel slang. Vi tog oss till slut till Limbo där vi efter stora vedermödor kom med tåget till en cykelreparatör i Ljusdal, berättar Maria.
– Vi visste att antalet cyklar på tåget var begränsat och när vi ringde X-trafik så kunde inte de ge något svar om vi skulle gå åka med tåget eller inte, det blev en oviss tid på stationen innan tåget anlände och vi kunde få klartecken att åka med. Hade vi inte fått plats på tåget hade vi blivit tvungna att avbryta, säger Mia och fortsätter:
– Vi blev så glada att vi slängde oss runt halsen på tågvärdinnan, som dessutom skänkte extraavgiften för cyklar till Barncancerfonden.
– Vi har träffat så mycket hjälpsamma och vänliga människor längs vägen, det är helt fantastiskt, säger Maria som medger att de är lite slitna:
– Värst är nacke och rumpa, och Mia fyller:
– Och i resten av kroppen med.
När 321an pratar med dem så befinner de sig mellan Hovra och Ytterhogdal, dagens etapp har målet Överhogdal. Sitt slutmål vid Marias lantställe i Persåsen beräknar de att nå på fredag eftermiddag.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Mia och Maria cyklar till Persåsen till förmån för Barncancerfonden

 1. Mycket bra artikel om dessa två fantastiska tjejer som gör detta för en mycket angelägen sak. En stor heder åt dom!

 2. Längs sträckan Svenstavik-Oviken-Hallen-Mattmar – kort sagt längs 321an. Det är där det händer och där invånarna är engagerade i sin verklighet.

  Ett sätt att hålla sig uppdaterad om vad som händer i byarna längs väg 321 är att följa tidningen https://www.321an.se

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Nytt nummer av Händer i Hallenbygden

  Läs det senaste om Hallenbygden! Tryck här för att läsa. Rubriker i detta nummer:Nya bostäder i HallenDags att söka bygdemedelTankar om älgjaktFinfrämmande i bygden

 • Sommarprogrammet 2022

  Ett späckat sommarprogram med aktiviteter i och utanför bygden. Klicka här för att läsa! Trevlig sommar och läsning!Önskar vi i Redaktionen

 • Sommarinformation till Hallenbygden

  Trots att biblioteket i Allhuset i Hallen kommer att vara helt stängt för semester mellan den 27 juli till och med den 17 augusti och i övrigt öppet enbart onsdagar […]

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

 • Nationaldagsrabatt på Qstar i Hallen

  Nationaldagsrabatt Den 6:e juni 2021 sänker vi priset på bensin, diesel och E85 med 25 öre/liter*. Priset gäller endast för dig som är kortkund hos Qstar/Bilisten/Pump och tankar med ditt […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an