Foto T. LindgrenThorsten Johansson framför en del av de tavlor han målat och skänkt till Myssjö-Ovikens Hembygdsförening. Foto T. Lindgren

Våffeldagen firades med utställningar i Ovikens Sockenstuga

Myssjö-Ovikens Hembygdsförening inbjöd i söndags traditionsenligt till våffelservering i Sockenstugan i Oviken. Det har också blivit tradition att föreningen samtidigt har någon utställning. I år hade de talrika besökarna möjlighet att titta på två olika utställningar, tavlor från Thorsten Johansson, Fåker, och broderier från Ulla-Britt Linde, Västeråsen.

Ordförande Pelle Eriksson, Dillne, hälsade såväl besökare som de båda utställarna välkomna.

Förra året skänkte Thorsten Johansson ett stort antal tavlor till Myssjö-Ovikens Hembygds-förening. Tavlorna är från många av fäbodvallarna i Oviksfjällen. Han ville skänka dem till hembygds¬föreningen ”för det är i Oviken de hör hemma”. Hela samlingen var inte uppsatt, men allt kommer att sättas upp i Sockenstugan och bli en permanent utställning. I ”Oviks- och Myssjöbygden 2018” kommer det att stå om gåvan.

Konstnären, som fanns på plats vid vernissagen, berättade under intervjun hur han först fotograferat motivet och sedan gjort en detaljerad teckning. Därefter har han använt gammal-dags tusch- och färgpennor för bästa resultat. Alstren är utförda i bland¬teknik. Thorsten började rita och teckna fåglar redan vid sjuårsåldern. Han har gått i lära hos konstnären Olof Iwald. Många verk har det blivit genom åren.

Ulla-Britt Linde framför en del av sina samlade broderier. Foto T. Lindgren


Ulla-Britt Linde visade en stor samling av broderier, som hon under årens lopp köpt in på auktioner och loppisar. Ulla-Britt samlar främst alster från 30- och 40-talet. Hon vill ta till vara och visa på det enorma kvinnoarbete, som dessa handbroderade textiler speglar. Sådana finns det inte så många kvar. De är oftast färgglada, skickligt broderade och det har varit mycket arbete med dem. Det var stora och små dukar, några kuddar, paradhandduk, vepor och löpare. Utställningen rönte stor uppskattning bland gästerna.

Text I och B Månsson

Media gruppens viktigaste uppgifter är att informera bygden om vad som händer innan det händer. Har vi fått ut informationen innan har vi gjort vårt jobb. Naturligtvis är artiklar i övrigt också helt ok, men då ska de handla om det som har relevant betydelse för människorna i Hallenbygden. Gruppen arbetar på ideell basis. Gästskribenter är mer än välkomna att skriva. Anledningen till att vi i gruppen inte skriver under med namn är att vi jobbar solidariskt för bygden i ett arbetslag mer under mottot "en för alla, alla för en."Med andra ord, ingen nämnd och ingen glömd. Vi var sex stycken från början, är nu elva och kommer att bli fler. Du är också välkommen!
Kontakta oss om du vill vara med i media gruppen.

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se